Zábavná hra na rizoto
Jáhlové rizoto s paprikou
4 porce - příprava: 35 minut
* 300 g mraženého hrášku
* 2 červené papriky
* 1 cibule
* 2 lžíce oleje
* 125 g jáhel
* 350 ml zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* 50 g strouhaného parmazánu
* 2 lžíce zakysané smetany
* hladkolistá petržel
Hrášek nechte povolit, papriku omyjte, očistěte a nakrájejte. Cibuli oloupejte a nasekejte. Na oleji ji orestujte, přidejte jáhly a promíchejte. Zalijte vývarem, přidejte hrášek a papriku, sůl a pepř a duste asi 15 minut na mírném plameni. Nakonec vmíchejte parmazán a smetanu. Podávejte posypané petrželkou.
Quinoa se saturejkou
4 porce - příprava: 30 minut
* 1 cibule
* 4 lžíce olivového oleje
* 300 g quinoy
* sůl a pepř
* svazek saturejky
Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Orestujte ji dosklovata na oleji, přisypte quinou, ještě chvíli opékejte a pak zalijte vodou asi na jeden centimetr nad quinou. Osolte, přiveďte k varu a pak na mírném plameni vařte 15 až 20 minut. Mezitím opláchněte saturejku, oberte lístky a nasypte je do quinoové směsi. Dochuťte solí a pepřem.
Náš TIP: Místo saturejky můžete použít jinou svoji oblíbenou bylinku, třeba majoránku nebo bazalku. Před podáváním můžete posypat strouhaným sýrem.
Pohankové rizoto se šafránem
4 porce - příprava: 30 minut
* 2 šalotky
* 1 stroužek česneku
* 1 velký pastinák
* 3 lžíce olivového oleje
* 2 špetky šafránu
* 300 g pohanky
* 200 g suchého bílého vína
* 400 ml zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* 2 lžíce citronové šťávy
* strouhaný parmazán na ozdobu
* pažitka na ozdobu
Šalotky, česnek a pastinák oloupejte a nakrájejte najemno. Šalotku orestujte na oleji a přidejte pastinák, česnek a špetku šafránu. Ještě chvíli restujte a pak vmíchejte propláchnutou pohanku, promíchejte a zalijte vínem a vývarem. Osolte, opepřete a vařte za častého míchání 15 až 20 minut. Můžete přilít trochu vývaru. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a dochuťte. Podávejte ozdobené strouhaným parmazánem, pažitkou a šafránem.
Bulgurové rizoto s mořskými plody
4 porce - příprava: 35 minut
* 400 g mořských plodů
* 4 šalotky
* 3 stroužky česneku
* 2 rajčata
* 8 lžic olivového oleje
* 300 g bulguru
* 1 lžička mleté papriky
* 100 ml suchého bílého vína
* 500 ml zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* čerstvá petrželka na ozdobu
Mořské plody důkladně opláchněte a nechte okapat. Šalotku a česnek oloupejte, nasekejte najemno. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky. Na 4 lžících oleje orestujte šalotku a česnek, přidejte bulgur s mletou paprikou, po chvíli zalijte vínem a vývarem a poduste. Přisypte rajčata a vařte 10 až 15 minut, občas promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Zbylé 4 lžíce oleje rozpalte na pánvi a zprudka opečte mořské plody. Hotový bulgur podávejte s mořskými plody a nasekanou petrželkou.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.