Zamlsejte si: Čtyři drobné laskominy (nejen) k odpolednímu čaji

Ovocná pěna s marcipánem
Na 6 porcí, Příprava: 20 minut + chlazení
300 ml ovocného pyré (malinového, jahodového), použít můžete i zmražené ovoce
300 ml ovocné šťávy
200 g krupicového cukru
1 lžíce práškové želatiny, rozpuštěné ve 2 lžících vody
600 ml ušlehané smetany
kvalitní hotový marcipán a marcipánové ovoce nebo květ na ozdobu
V kastrůlku zahřejte ovocné pyré, šťávu a cukr. Míchejte, až se cukr rozpustí. Přidejte rozpuštěnou želatinu, promíchejte a směs přeceďte do misky. Postavte ji do větší nádoby s ledem, a jakmile začne želírovat, vešlehejte šlehačku a nastrouhaný marcipán. Tuhnoucí směs přesuňte do jednotlivých nádobek, misek nebo pohárků. Abyste dosáhli hezkého efektu, dejte směs do cukrářského sáčku nebo do silnějšího plastového a buď hubičkou, nebo odstřiženým rohem ozdobně vytlačte do zvolené nádoby. Dejte na několik hodin do chladu, aby pěna zpevnila. Nádobku můžete ještě vložit do papírového košíčku a před podáváním završit marcipánovou ozdobou nebo jiným cukrářským zdobením.
Křehké sušenky s krémem
Na 12 kousků, Příprava: 60 minut
250 g másla pokojové teploty
1 vejce nebo jenom žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky soli
50 g mletých lískových oříšků
360 g hladké mouky
na krém:
250 g másla pokojové teploty
200-300 g moučkového cukru
120 ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu
několik kapek červeného barviva nebo pikantního džemu
Z másla, vejce a dalších surovin vypracujte hladké, pevné těsto a zabalené do fólie je nechte asi hodinu v chladu. Na krém utřete máslo (například v robotu), až bude hladké a krémovité. Snižte obrátky a k máslu vešlehejte cukr, mléko a vanilku. Míchejte, až bude směs lehká a nadýchaná. Můžete ji také podle potřeby lehce obarvit. Z vychladlého těsta odebírejte kousky, vtlačujte je do kovových košíčků a upečte v troubě předehřáté na 180 °C, asi 15 až 20 minut dozlatova. Plňte krémem, případně ozdobte (kandovaným) ovocem.
Vláčné oříškové muffiny
Na 6 kousků, Příprava: 40 minut
1 vejce
200 ml jablečné šťávy nebo mléka
120 ml kvalitního, zastudena lisovaného rostlinného oleje
1 lžička vanilky
2 hrnky hladké mouky
1/2 hrnku krupicového cukru
1 lžíce prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
1/2 hrnku sekaných ořechů (vlašské, lískové, pekanové)
1 jablko, nastrouhané
skořicový cukr
V míse prošlehejte vejce se šťávou nebo s mlékem, olejem a vanilkou. Vmíchejte promíchané suché suroviny - mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl, ořechy a jablko. Těsto rozdělte do důlků formy na muffiny tak, aby byly ze dvou třetin naplněné. Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 ° C, až muffiny hezky vyběhnou. Díky oleji budou příjemně vláčné a v chladu vydrží i několik dnů a také se dobře rozleží.
Francouzské makronky
Na 12 kousků, Příprava: 50 minut
1 1/4 hrnku moučkového cukru
1 1/2 hrnku velmi jemně mletých mandlí
3 bílky z velkých vajec
špetka soli
1/4 hrnku krupicového cukru
špetka vanilky
na krém:
viz recept na křehké sušenky s krémem - můžete ho obarvit silnou kávou, ovocnou šťávou, kakaem nebo barvivem
Troubu předehřejte na 150 °C, moučkový cukr promíchejte s mandlovou moukou. Plechy vyložte papírem a naznačte si na něj malá kolečka. Bílky vyšlehejte do pěny, pak zašlehejte sůl a po lžičkách krupicový cukr. Přesuňte do mísy a pomocí stěrky ke sněhu zatřete polovinu směsi moučkového cukru a mandlí, vanilku a zbylý cukr s mandlemi. Silně mísou poklepejte o stůl, abyste vypudili vzduch. Cukrářským sáčkem pak nanášejete těsto do naznačených koleček, nechte ho trochu zaschnout a pak pečte 20 až 25 minut, až budou makronky suché. Plechy během pečení obraťte. Makronky nechte vychladnout a spojujte krémem.