Zdobení & ochucování

Čokoláda
Na zdobení a polevy používejte čokoládu s vyšším podílem kakaového másla, ta se lépe temperuje. Polovinu čokolády rozehřejte ve vodní lázni, pak do ní vmíchejte na kousky nalámaný zbytek čokolády a míchejte do rozpuštění. Vytemperovaná čokoláda je vláčnější a zůstává lesklá.
Cukrové perličky
Pro jednodušší zdobení používejte ve vodě namočenou špičku párátka. Perlička se na něj hladce přichytí a přenesení na místo zdobení je pak už hračka.
Kandované ovoce
Kandované třešně nebo kousky kůry či zázvoru, vše si snadno připravíte doma. (Namočte na 24 hodin do nálevu vody s cukrem v poměru 1:1. Druhý den 15 minut vařte. Nechte opět 24 hodin ležet a znovu vařte. Opakujte klidně až šestkrát.) Citrusy používejte v biokvalitě.
Marmelády
Pokud budete marmeládou plnit cukroví, volte tu bez kousků, aby se vám neucpávala hubička na zdobicím sáčku. Vzhledem ke sladkosti většiny těst vybírejte spíše kyselejší druhy, jako je rybízová nebo meruňková. U těst s kakaem vynikne i sladší třešňová.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.