Zimní saláty
Jana Zbyňková, redaktorka časopisu F. O. O. D.: Jíst zeleninu musíme i v zimě a mně se prostě příčí jíst tu, kterou tady sklízíme uprostřed léta – takže rajčata a papriky vynechávám a dávám přednost jiným druhům:
1. ZELÍ
Zelí je skutečným životabudičem, obsahuje totiž jako jediná zelenina vitamin B12, který podporuje činnost nervů, a co je v zimě důležité: působí antidepresivně. Obsah vitaminu C je u zelí ohromující a kromě toho skrývá i hodně vlákniny a další cenné látky.
2. KYSANÉMU ZELÍ
V této podobě je ještě zdravější – během bakteriálního kvašení totiž získá ještě řadu cenných enzymů a mikroorganismů, které působí blahodárně na trávení.
3. POLNÍČKU
Ač se botanicky řadí mezi saláty, nutričně je mnohem zajímavější než klasický hlávkový salát. Obsahuje skoro tolik vitaminu C jako zelí, ale kromě něj má ještě vitaminy A a E, minerální látky a kyselinu listovou. Jeho konzumací posílíte imunitu.
4. ČEKANCE
Léčivé schopnosti čekanky, ať už bílé, či červené, souvisejí s její hořkou chutí (kterou pěstitelé potlačují pěstováním puků beze světla pod hlínou) – způsobuje ji intybin, který pomáhá regulovat činnost jater a zažívací soustavy a také snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
5. RUKOLE
Kromě vysokého obsahu vitaminu C a beta-karotenu obsahuje stejně jako ostatní brukvovité rostliny množství izotiokyanátů, které nás chrání před rakovinou. Vedle toho funguje i jako čistička krve tím, že její konzumace přispívá k detoxikaci jater.
Lovecký salát s jablky a křenovým zelím
4 porce - příprava: 20 minut
* 350 g kysaného zelí
* 1 lžíce jemně nastrouhaného křenu
* 1–2 lžíce rostlinného oleje
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 200 g loveckého salámu
* 2 menší kyselá jablka
* 1 lžíce nasekané pažitky
* 2–3 plátky tmavého chleba
Zelí dejte do síta a nechte okapat. Pak je přendejte do mísy, promíchejte s křenem a olejem a podle chuti osolte. Salám nakrájejte na kousky, jablka zbavte jádřinců, nakrájejte je na měsíčky a vše vmíchejte do ochuceného zelí. Nakonec salát dochuťte solí a pepřem, posypejte pažitkou a doplňte kousky tmavého chleba.
Šunkový salát s rukolou
4 porce - příprava: 25 minut
* 2 malé čekankové puky
* olivový olej
* 50 ml bílého vína
* 350 g šunky od kosti
* 4 hrsti rukoly
* 1 lžíce nasekaných mandlí
* zrnka z 1 granátového jablka
ZÁLIVKA:
* 1 žloutek
* šťáva z 1/2 citronu
* 2 lžičky švestkových povidel
* 80 ml olivového oleje
* sůl a čerstvě mletý barevný pepř
Čekanku rozeberte a orestujte ji na pánvi na oleji, zalijte vínem a nechte chvilku pomalu podusit, než se tekutina vypaří. Plátky šunky ohřejte nad párou. Všechny suroviny na zálivku důkladně prošlehejte do husté emulze.
Podušenou čekanku smíchejte s plátky šunky a přidejte opranou a okapanou rukolu. Salát rozdělte na talíře, zakapejte ho zálivkou a posypte mandlemi a granátovými zrnky. Podávejte s opečenými plátky bagety.
Polníčkový César klasik
4 porce - příprava: 15 minut
* 2 větší kuřecí prsíčka
* sůl a mletý pepř
* olej na opečení
* 4 hrsti polníčku
KRUTONY:
* 3 rohlíky
* 50 g másla
ZÁLIVKA:
* 1 žloutek
* šťáva z 1/2 citronu
* 1–2 jemně nakrájená filátka ančoviček (mohou být i sardelky)
* 1/2 lžičky worcesterské omáčky
* 80 ml olivového oleje
* 2 lžičky francouzské hrubozrnné hořčice
* 1 lžička strouhaného parmazánu
Rohlíky na krutony nakrájejte a opečte na másle dozlatova. Maso mírně naklepejte, osolte a opepřete, opečte na pánvi na oleji z obou stran a nechte 2 až 3 minuty „dojít“ v troubě.
Suroviny na zálivku smíchejte a důkladně prošlehejte, aby výsledek měl hustší konzistenci a listy salátu se dobře obalily a ochutily. Polníček rozdělte na talíře, přidejte na kousky nakrájené kuřecí maso a nakonec zakapejte zálivkou.
Čekankový salát s pečenými rajčaty
4 porce - příprava: 35 minut
* 4 rajčata
* olivový olej
* 3 lžičky sušeného tymiánu
* 2 malé čekankové puky
* 1 lžíce másla
* 1 menší červená cibule
* 1 menší žlutá cibule
* šťáva z 1 limetky
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce nasekaného kopru
Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Rozložte je do pekáčku vytřeného olivovým olejem, posolte, posypejte tymiánem, zakapejte olejem a vložte na 15 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
Čekanku rozeberte a poduste chvilku na másle. Cibule oloupejte a nakrájejte na jemné proužky. Podušenou čekanku, pečená rajčata a cibulové kroužky zlehka smíchejte, salát osolte a opepřete, zakapejte olejem a limetkovou šťávou a posypejte sekaným koprem. Podávejte s čerstvým tmavým pečivem.
Náš TIP: Čekankové puky mohou být bílé nebo červené. Na salát můžete použít oba druhy.
Pestrobarevný vitaminový salát
4 porce - příprava: 75 minut
* 1 větší bulva červené řepy
* olivový olej
* sůl
* 1/2 menší hlávky červeného zelí
* římský kmín
* 1 menší pomeranč
* 1/2 červeného grapefruitu
* 2 lžíce rozpůlených vlašských ořechů
* 1–2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
ZÁLIVKA:
* šťáva z 1/2 citronu
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a mletý černý pepř
* cukr podle chuti
Řepu propíchejte, potřete olejem, osolte a zabalte do alobalu. Vložte ji do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte doměkka. Zelí nakrájejte na co nejtenčí nudličky, dejte je do mísy, prosolte je a prosypte kmínem a chvilku nechte stát.
Citrusy oloupejte a rozdělte na dílky. Připravte si zálivku – smíchejte na ni všechny ingredience, dobře je prošlehejte a dochuťte. Ještě horkou upečenou řepu nakrájejte na kousky, smíchejte ji se zelím a citrusy, zalijte zálivkou a posypejte ořechy a koriandrem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.