4 dietní sabotéři. Co často hatí vaše hubnoucí plány?

1. Teplotní nástrahy
Všimli jste si, že v některých restauracích mají topení stažené na minimum, takže se nad talířem takřka choulíte zimou? V nižších teplotách totiž spotřebujeme k udržení tepelného komfortu více kalorií, a tak máme i větší chuť k jídlu a objednáme si více položek z jídelníčku. V závislosti na klesající či stoupající rtuti teploměru si také vybíráme druh jídla. Zatímco v teplu pravděpodobně sáhneme po lehkém salátu, v chladu nás lákají spíše hutná jídla s vyšším obsahem sacharidů.
JAK Z TOHO VEN:
Pokud je vám chladno, začněte večeři či oběd horkým vývarem. Zahřejete se a další spotřeba kalorií klesne. Až se vám začnou sbíhat sliny na guláš se šesti knedlíky, zeptejte se sami sebe, jestli byste ve stejném množství zkonzumovali i studené jídlo – například obložený talíř. Tak zjistíte, jestli se za domnělým hladem neskrývá spíš zima. A do restaurace se nezapomeňte vybavit svetříkem nebo šálem, do kterého se můžete zahalit.
2. Jídlo v práci
Pokud se neumíte ani na chvíli odtrhnout od pracovních záležitostí a věčně děláte přesčas, displej váhy pro vás asi nebude mít dobré zprávy. Podle nedávného amerického průzkumu až 41 % lidí uvádí, že za jejich vzrůstající váhou je jejich současná práce. Ti, kteří obvykle svačí či obědvají před obrazovkou počítače, mají sklon ke konzumaci nadměrného množství jídla a podceňují to, co za den spořádali.
JAK Z TOHO VEN:
Máte-li v kanceláři sušenky a bonbony, umístěte je na neprůhledný talíř. Z bílého a barevného nádobí totiž sníme až o polovinu méně než z průhledného. Dobroty dejte do „bezpečné“ vzdálenosti nejméně dvou metrů od židle, na které sedíte, a obědvejte v jídelně či kuchyňce. Pokud opravdu nemůžete odejít, najezte se alespoň mimo své pracovní místo. Lépe se soustředíte na jídlo a hlad vás nepřekvapí tak brzy.
3. Nedostatek spánku
Vztah mezi množstvím tuku v těle a nedostatečným spánkem je nepopiratelný. Když jste neodpočinutí, začne kolísat hladina hormonů, které řídí pocity hladu a nasycenosti. Výsledkem je větší množství kalorických potravin v jídelníčku. A navíc – unavený člověk má oslabenou vůli a nechá se snadno zlákat smaženými hranolky nebo tabulkou čokolády.
JAK Z TOHO VEN:
Podle některých průzkumů spí až 30 % dotazovaných dospělých méně než 6 hodin denně. Pokud do této kategorie spadáte i vy, zvyšte počet hodin strávených pod peřinou ideálně na 8 hodin. Po noci, kdy jste „spánkový limit“ nesplnili, svému jídelníčku věnujte větší pozornost než obvykle. Právě při únavě totiž saháme po jídlech, která jsou až o 45 % kaloričtější než ta, která obvykle jíme. Snažte se při každém jídle kombinovat sacharidy s bílkovinami – uchrání vás to před kolísáním krevního cukru a udrží déle pocit nasycenosti.
4. Vaše dny
Ano, i hormony můžou mít vliv na to, kolik toho sníte. Možná to znáte, během menstruace nebo těsně před ní vás mohou zaskočit nezvladatelné chutě. Svou roli ale hraje i psychika. Když se necítíte ve své kůži, můžete mít pocit, že si příjemnější náladu navodíte konzumací nadýchaných dortů nebo chlebíčků s majonézou.
JAK Z TOHO VEN:
Týden před předpokládaným začátkem cyklu zařaďte do svého jídelníčku víc mléčných výrobků. Podle jedné studie mají ženy, které konzumují čtyřikrát denně sýr, jogurt nebo tvaroh, až o 40 % menší potíže s premenstruačním syndromem. A díky tomu lépe čelí případným chutím na „zakázané ovoce“. To však neznamená, že byste měla v tomto období dodržovat přísný jídelní režim. Dovolte si každý den drobný hříšek, například v podobě malé čokoládové tyčinky.
Článek vyšel v časopise Dieta 1/2014.