Biokokosák pomáhá tělu zevnitř i zvenku
Kokosový olej je čistě přírodní surovina pocházející z palmových hájů na pobřeží jižní Indie. Vzhledem k tomu, že jsou palmy pěstovány podle zásad ekologického zemědělství, je zpracovaný olej rovněž v té nejvyšší bio kvalitě. Olej se ze zralých plodů kokosu získává tradiční metodou ručního lisování za studena, jen tak lze docílit prvotřídní kvality a zachování těch nejcennějších látek.
Pro pleť...
Největší výhodou kokosového oleje je jeho neuvěřitelná všestrannost použití. Přírodními národy byl již odedávna využíván všemi možnými způsoby, již tehdy věděli o jeho blahodárných účincích na lidský organismus. Bio kokosový olej vyniká zejména svými unikátními hydratačními vlastnostmi. Hydratuje, ale přesto nadměrně nemastí pokožku, proto jej můžou používat i lidé s mastnější pletí, navíc se velmi rychle vsakuje. Pleť je po kokosovém oleji vláčná, jemná a vyživená. „Kokosák“ má navíc výrazné antioxidační účinky, působí proti volným radikálům a tím pádem napomáhá omlazení pleti.
Bio kokosový olej můžete využít, i když máte velmi citlivou a intolerantní pleť. Opatrnosti je však třeba při použití na pleť obličeje. Někomu naprosto vyhovuje a dokonce jej některé ženy využívají jako účinné a jemné odličovací mléko, jiným však může způsobovat zanášení pórů a tím i komedony.
Kokosový olej je rovněž nedocenitelným pomocníkem pro vaše vlasy. Je hojně využívaný na nejrůznější vlasové zábaly k ozdravení a hydrataci, zejména poškozených, suchých či dlouhých a namáhaných vlasů. Své využití najde olej z kokosu i jako výborný masážní olej, ať už na klasické masáže, či masáže míst postižených celulitidou. Kdo se nebojí vyzkoušet něco neobvyklého, může bio kokosový olej využít i na zuby. Měl by působit jako velmi šetrné a přírodní bělidlo.
... i do kuchyně.
Jak již bylo zmíněno, „biokokosák“ je rovněž zajímavou surovinou pro vaření, pečení smažení, zkrátka přípravu nejrůznějších pokrmů. Mnohé jistě napadne, že s něčím, čím si mažou tělo, nechtějí v kuchyni příliš experimentovat. Kdo se však osmělí a kokosový olej do svého jídelníčku zařadí, jistě nebude litovat. Kokosový olej totiž jednak neobsahuje žádný cholesterol a podporuje trávení a správné fungování organismu. Za druhé však také vyniká lahodnou, specifickou chutí, která dodá pokrmu šmrnc exotiky.
Samozřejmě se nedá použít do všech jídel. Jen stěží si jistě dovedeme představit, že na „kokosáku“ smažíme cibuli na guláš, či připravujeme klasické řízky. Hodí se právě více na exotičtější jídla – například na čínu, maso na kari apod. Ale iniciativě a chuti se meze nekladou. Obecně se kokosová příchuť spojuje spíše se sladkými jídly, avšak gurmeti jistě ocení spojení nasládlé chuti s pikantnějšími a kořeněnými pokrmy. Biokokosák můžete využít i jako základ marinád na maso či zeleninu, kterými je budete potírat při grilování.
Příkladů, jak využít biokokosák v kuchyni bychom našli celou řadu. Základem ale zůstává, že každý si musí vyzkoušet sám, co bude vyhovovat jeho chuťovým buňkám. Znám spoustu těch, kteří na kokosový olej v kuchyni nedají dopustit a používají jej při každé možné příležitosti. Znám však i ty, kteří raději sáhnout po oleji klasickém a biokokosák si nechávají čistě pro kosmetické účely.
Autor: Vendula Kochanová
27. května 2010