Koření pro letní vaření

Kuchyně z dálných krajů
Lidé stále více cestují do vzdálených krajů, a příprava poznaných jídel indické, čínské nebo vietnamské kuchyně se stává zpestřením našeho jídelníčku hlavně v letním období. Mnozí si z cest přivezou i potřebné koření, bez něhož by exotické jídlo nebylo to pravé.
Zcela u nás neznámým druhem asijského koření je asa, vytrvalá rostlina, z jejichž kořenů se získává mléko. Po třech měsících sušení zbude latex, po zpracování připomínající drobné, vláčné granule žlutavé barvy. Na vzduchu zčervená, v chladu ztvrdne tak, že se dá drtit na prášek.
Chuť asy je palčivá s velice pronikavou vůní připomínající směs česneku a cibule. Pokud budete s kořením pracovat v místnosti, máte nejméně na den „provoněný“ byt, a vyvětrat se prostor nedá opravdu dřív, než po této době.
Asa se hodí ke kořenění skopových mas, hovězích klobás nebo zeleniny a rýže. Pro našince postačí trochou koření vytřít nádobu pro vaření a jídlo získá cibulovou příchuť. Máte-li recept na jídlo s tímto kořením, lze ho nahradit směskou z česneku, cibule, koriandru, pepře a zázvoru.
Thajská specialita
Pokud jste si z dovolené v Thajsku přivezli galgan, můžete si okořenit masa, sladká jídla nebo studené nápoje a saláty. Vůně i ostrá chuť připomíná mnohem aromatičtější a palčivější zázvor. Proto se do pokrmů přidává v méně než polovičním množství.
Zajímavý by pro vás mohl být letní salát z jablek a křenu okořeněný galganem: Kilo jablek se podusí na másle se lžičkou skořice, s přidáním půl lžičky mletého galganu. Vychladlá jablka se rozmačkají, přidají se čtyři lžíce strouhaného křenu, asi pět lžic sladkého bílého vína a deset deka majonézy. Na závěr se přisype ještě půl lžičky galganu, dobře promíchá a nechá vychladit. Podle chuti lze osladit nebo osolit, s kořením na poprvé raději opatrně (když dáte méně, přidat můžete vždycky).
Zkusili jste kurkumu?
Toto zázvorovité koření se pěstuje víc jak dvě tisíciletí v Asii, na Madagaskaru i v Japonsku. Kurkumu znali i Řekové, kteří ji nazývali žlutý zázvor. V Číně se začala pěstovat později než v Evropě, ale ze všech tržních odrůd kurkumy je právě čínská nejlepší.
Výroba koření je dost složitá: boční kořeny rostlin se vaří, poté suší a loupou, čímž získávají oranžovou barvu. Polotovar je velmi tvrdý a hutný, jenže málokde se setkáte s kurkumou v celku, u nás se prodává jako mletý prášek.
Chutí kurkuma maličko připomíná jemný zázvor, vůně je slabá a příjemná. Nechybí v žádné směsi indického nebo asijského koření k přípravě masitých jídel. Samotná kurkuma, pokud ji chcete použít, se dávkuje jen v nepatrném množství na špičku nože (v případě, že si třeba mícháte směs na marinování masa ke grilování).
Pití k letnímu posezení
Oblíbené ledové čaje si zkuste udělat doma jako ovocný čaj s troškou koření. Na základ poslouží třeba borůvky, bezinky nebo brusinky (i sušené) ochucené špetkou kardamonu přidané za tepla do připravovaného nápoje.
Nedozrálé tobolky kardamonu se po sklizni suší (několikrát se zvlhčují), vlastním kořením jsou semena ukrytá uvnitř. Mají silnou pronikavou vůni s lehkým kafrovým nádechem, která se neztrácí ani po zahřátí na vysoké teploty. V Orientu se kardamomem ochucuje i káva nebo černý čaj.
Oblíbený je také citronový čaj se zázvorem, nebo zázvorová limonáda. Různé recepty na jejich přípravu najdete na internetu a jistě si po vyzkoušení vyberete ten pro vás nejchutnější.
Zajímavým pitím pro chladnější večery vy mohl být zelený čaj nezvykle okořeněný:
Na litr nápoje postačí čtyři až pět sáčků zeleného čaje, šest hřebíčků, lžička skořice, půl lžičky mletého zázvoru.
Koření povařte deset minut ve vodě, pak přidejte sáčky s čajem a udržujte teplotu těsně pod bodem varu (nevařit prudce) asi pět minut. Po pěti minutách můžete přidat hrnek mléka (je to nezvyklá kombinace) a přivést čaj téměř k varu. Zcezený se přislazuje medem, dá se pít i chladný – to už záleží jen na vás a na počasí.