Nová dieta: Jezte chytře!

Každý rodič ví, že malé dítě se dožaduje jídla, když pocítí hlad, a striktně ho odmítá v okamžiku, kdy hlad zažene. U dospělých to často bývá jinak: jíme, i když hlad nemáme, a jídlem si řešíme celou řadu převážně psychických problémů, jako je stres, úzkost, deprese nebo emoční prázdnota. Zbavit se psychické závislosti na jídle a uspokojovat jím pouze fyzickou potřebu, to je základ intuitivního jedení. Dopracovat se k němu ale nemusí být vůbec jednoduché.
INTUITIVNÍ JEDENÍ
Myšlenkou intuitivního jedení se zaobírají především ti lidé, kteří vědí, že se kvůli emočním problémům přejídají a že jim žádná dieta trvale nepomáhá. „Pokud se naladíme na své tělo, budeme mu věřit a jíst podle toho, co požaduje, takže nás už žádné diety nedoběhnou,“ charakterizuje stručně pojem intuitivní jedení Terese Weinstein Katz, psycholožka, dietní koučka a specialistka na poruchy příjmu potravy, která působí v Northamptonu ve státě Massachusetts. „Ti, kteří jedí intuitivně, dokážou oddělit psychický hlad od opravdového fyzického hladu. A to je základ nového,chytrého‘ přístupu k našemu stravování,“ dodává psycholožka.
Odborníci totiž stále častěji upozorňují na to, že tradiční programy na hubnutí v podobě nejrůznějších diet jsou málo efektivní zejména z dlouhodobého hlediska. Dieta nám sice může pomoci jednorázově zhubnout, ale už ne si tuto nižší váhu dlouhodobě udržet. „Kromě toho, že diety jsou neefektivní, mohou být často spouštěčem psychických problémů, jako jsou úzkosti a deprese, mohou být také příčinou neuspořádaných stravovacích návyků,“ upozorňuje Alexis Conason, psycholožka působící v New Yorku. „Právě i tento dietní paradox vede ke zvýšenému zájmu o nedietní přístup ke zdraví a váze,“ vysvětluje Alexis Conason důvody, proč se stále více lidí zajímá o smysl intuitivního jedení.
MÉNĚ DIET, VÍCE ZDRAVÍ
Americký časopis Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics publikoval nedávno článek o psychických a zdravotních změnách, které se začnou projevovat na základě toho, že si člověk osvojí způsoby intuitivního jedení. Jeho autoři vycházeli ze všech dosud publikovaných vědeckých studií zabývajících se novým fenoménem ve zdravém stravování. Tyto studie dokazují, že lidé trpící nadváhou nebo obezitou, kteří se naučili jíst intuitivně, zaznamenali nejen výrazné snížení váhy, ale nebyl pro ně problém si nižší váhu dlouhodobě zachovat. Zároveň se zjistilo, že u těchto lidí se podstatně snížilo riziko kardiovaskulárních chorob i celkové množství cholesterolu. Zajímavé je to zejména s ohledem na fakt, že další sledovaní pacienti, kteří však byli na dietách, se nezlepšili ani v jednom z těchto parametrů.
U pacientů, kteří si osvojili intuitivní jedení, se navíc prokázal výrazný nárůst fyzické aktivity, lepší stravovací návyky, vyšší odolnost vůči poruchám příjmu potravy. Nezanedbatelné také je, že všichni sledovaní účastníci potvrzovali výrazné zlepšení psychiky, zvýšení sebevědomí, vyšší spokojenost s vlastním tělem, větší citlivost v mezilidských vztazích a celkově vyšší kvalitu života. Na základě těchto poznatků odborníci zcela jednoznačně tvrdí: Intuitivní jedení pomáhá vybudovat lepší vztah k jídlu, což následně vede k lepšímu zdravotnímu a psychickému stavu.
ZPRVU POMŮŽE PLÁN
Vydat se na cestu intuitivního jedení je jedna z možností, jak zvýšit kvalitu svého života. Ne každému se to ale okamžitě povede. „Roky přejídání a následných diet, roky nekvalitní stravy mohou zmást pomyslné vnitřní,měřiče apetitu‘ u kdekoho,“ říká Terese Weinstein Katz. K intuitivnímu jedení nás proto mohou paradoxně dovést plánované racionální kroky.
„Na příkladu lidí, kteří se potýkali třeba s anorexií, si můžeme ujasnit, jak to funguje,“ upozorňuje psycholožka. Lidé zotavující se z anorexie často hlad necítí vůbec, protože ho potlačovali dlouho a efektivně. Někdy ale naopak začnou jíst hodně v reakci na to, jak jejich tělo požaduje obnovení váhy. V obou případech je nejlepší vytvořit striktní plán jídel do té doby, než se uvolní mysl, tělo se připraví k relaxaci, žaludek k přijímání potravy a mozek zaznamená změny. Ideální jídelníček? Na den je dobré naplánovat pět až šest malých pokrmů obsahujících proteiny. Jakmile se navrátí fyzická a psychická stabilita, člověk může nasměrovat tělo na bezpečnou cestu intuitivního jedení.
S intuitivním jedením mají problém i lidé s velkou nadváhou, protože ta sama o sobě mění apetit: obézní tělo bude stále vyžadovat takové množství jídla, které ho obézní udrží. I tady na určitou dobu pomáhá plánovaný jídelníček s obsahem proteinů. Zabrání přejídání, hltavé žravosti i velkým výkyvům hladiny cukru v krvi.
Jak začít jíst „chytře“?
Americká psycholožka Mary E. Pritchard upozorňuje, že cesta k intuitivnímu jedení vede přes zvládnutí vlastních emocí: „Máte vztek? Bušte do polštáře. Cítíte bolest? Plačte. Máte strach? Svěřte se. Ale nikdy to neřešte jídlem!“ Jezte, jen když máte hlad. A vždycky si sama sobě položte dvě otázky: Mám hlad? Opravdu to chci sníst?
Pokud odpověď na obě otázky zní ano, pak si to dejte. Buďte ale k sobě upřímná a zamyslete se nad tím, zda se jedná o fyzický hlad, anebo o zaplnění emoční prázdnoty. Pokud jde o to, zaplnit emoční prázdnotu jídlem, potom nejezte a hledejte jiný způsob, jak získat citovou stabilitu. Často pomůže pohyb a v tom případě si vybírejte takový, který vás baví. Cvičení, které vás netěší, nepřinese požadovaný efekt a ještě vás otráví.
Podle psycholožky Charlotte Markey z Rutgers University je nejdůležitějším krokem k intuitivnímu jedení naučit se naslouchat hlasu svého těla: „Není nutné striktně dodržovat konvenční dobu jídel, jako je snídaně v sedm, oběd ve dvanáct a večeře v devatenáct hodin. Každý člověk je naladěn jinak a potřebuje jíst v jinou dobu. Striktní rozpis jednotlivých jídel dodržují například notoričtí dietáři, ti však časem zcela ignorují potřeby svého těla a nedokážou rozeznat, kdy mají opravdu hlad.“
Za jedno z nejdůležitějších pravidel zdravého vztahu k jídlu Charlotte Markey považuje schopnost umět přestat jíst v okamžiku, kdy zaženeme hlad. „Naučíme-li se tělu dát jen tolik potravy, kolik skutečně potřebuje, máme vyhráno,“ míní psycholožka.
TIPY, JAK SE POSUNOUT K INTUITIVNÍMU JEDENÍ
(podle Terese Weinstein Katz)
- Nedopusťte vlčí hlad (povoleny jsou malé svačinky mezi jídly).
- Před jídlem se hluboce nadechněte, obraťte pozornost k prvnímu soustu, vnímejte, co jíte (to zabrání bezhlavému hltání).
- Naučte se rozlišovat fyzický a psychický hlad.
Článek vyšel v časopise Moje psychologie.