Ovoce a zelenina na vlasové problémy
Zmiňované obtíže se nejčastěji řeší změnou kosmetických přípravků, ale protože velkou roli hraje také výživa, zaměříme se tentokrát na pomocníky v podobě ovoce a zeleniny.
Příčinou těchto poruch bývá nedostatečná imunitní ochrana vlasové pokožky, dědičné dispozice, hormonální poruchy, stres, nedostatečná hygiena, užívání nevhodné vlasové kosmetiky a nesprávná výživa. Strava musí být bohatá na látky, které obnoví imunitní ochranu vlasových míšků a podpoří látkovou přeměnu:
- zelenina je bohatá na komplexní sacharidy, podporuje tvorbu střevní flóry a sliznic a tím přispívá ke zvýšené produkci biotinu v těle. Proto pravidelně konzumujte hlavně brambory, zelí, ořechy, luštěniny, kedlubny, celer, řepu, chřest, kukuřici, fíky a
- je nutné zvýšit příjem selenu, což je imunitní látka pro buňky vlasové pokožky. Selen najdeme v kořenové zelenině a česneku.
- dalším nezbytným prvek je vitamin E, který chrání mazové buňky vlasové pokožky před oxidací a tvorbou šupin. Dopřávejte si tedy sóju, olivy, kukuřici, fazole, ořechy a rostlinné oleje.
- důležitý je zinek, který obsahují dýňová, sezamová a slunečnicová semínka, mák, brokolice, růžičková kapusta, cibule a luštěniny.
Zdravá výživa
Buňky vlasové pokožky poškozují volné radikály, které oxidují a ničí mastné kyseliny v membránách buněk. Vzniká tak žluklý cholesterol a mrtvé bílkoviny, které se společně odlupují v podobě lupů. Z tohoto důvodu je velmi důležité mít ve stravě vitaminy skupiny B, převážně biotin, který pomáhá pokožce být zdravou a stará se o přiměřenou produkci mazových žláz. Biotin se tvoří hlavně ve střevní flóře, ale pouze při zdravé stravě. Konzumace nezdravých jídel způsobuje, že se biotin tvoří pouze v malém množství.