Život vepsaný ve tváři

Život vepsaný ve tváři Zdroj: shutterstock

Povaha vepsaná ve tváři. Prozradí ji první vrásky po třicítce

Dětská tvář i sličné tvářičky mladičkých slečen a mužů neprozradí o duši, založení a nátuře svých majitelů a majitelek mnoho – jejich tváře jsou buď hezké, méně hezké, zajímavé nebo nehezké, málokdy výrazně oduševnělé. Vrásky nám vpisují do obličeje nejen přibývající roky, ale také náš životní příběh, naši povahu.

Zkrátka, mladé tváře jsou zatím nepopsanými listy papíru (možná trochu podobně, jako neutrálně působící plastikami vyžehlené obličeje některých dospělých). Situace se postupně mění s prvními vráskami; čím je dáma (pán) starší, tím víc prostupuje její duše do výrazu i podoby tváře – jednu tvář tak rozsvítí, jinou potemní.

Ani alternativní medicína, ani staré nábožensko-filosofické směry

Patříte-li k osobám, které v žádném případě nesouhlasí s posuzováním povahy lidí dle velikosti, tvaru a délky jejich nosu, uší a úst, barvy i tvaru očí, obočí či charakteru kštice, klidně čtěte dál. Nechystáme se totiž pouštět do typologie dle jednotlivých částí obličeje, jak to dělával například řecký filosof Empedokles nebo čínský diktátor Mao Ce-tung nebo různé proudy arabských, indický a dalších názorových směrů. Pouze se pokusíme být všímaví k tomu, jak se celkový výraz tváře mnohdy shoduje s charakterovými rysy člověka.

Pánové a dámy s oduševnělým obličejem

Mnohé krásky (krasavci) ve vás i přes svůj takřka nadpozemsky krásný a souměrný obličej nevyvolají pražádné emoce, naopak můžete potkat na první pohled vcelku nezajímavou dámu (pána), která vás na druhý pohled, při zkoumavém pohledu do očí a obličeje něčím upoutá. Tím „něčím“ mohou být třeba zatím ještě vcelku nenápadné vějířky usměvavých vrásek kolem očí a lehoučké stále pobavené rýhy kolem úst, která nám zpočátku spíše podvědomě napoví, že tahle osoba bude veskrze pozitivní a velmi ráda a často se usmívá, směje a chechtá.

Jiné emoce vyvolávají typické podmračené vrásky nad kořenem nosu a čelu nebo posměšně ironická vráska znatelná pouze na jedné straně úst. Mluví k nám však nejen vrásky, ale třeba i to, jak si člověk navykl bojovně až panovačně vysouvat bradu, nebo třeba trávit určitý úsek života se zatnutými zuby (a to jak v duševním, tak fyzickém slova smyslu).

Laskavost i zloba, starosti i pohrdání druhými a přísná upjatost

První jemné mimické vrásky se mohou objevit už kolem 20. roku života. Velmi často je sklon k brzkému tvoření vrásek podmíněn geneticky. Mnohem zřetelněji se nám první vrásky začnou přísně či vlídně rýsovat zhruba od 30 let dále. Čím jsme starší, tím více se do našeho obličeje vpisují nejen linky smíchu, častého pláče, vzteku a agresivity, ale také další zvyky – zlozvyky. Ve zralém věku pak všímavý pozorovatel na první pohled s velkou pravděpodobností odhadne člověka milého, vstřícného, nebo naopak věčně naštvaného bručouna, sebestředného narcisa nebo člověka životem zlomeného, zatrpklého.

Nejhlubší jsou vrásky utrpení
Nejhlubší jsou vrásky utrpení | Zdroj: pixabay.com

Nejen charakter a založení, ale také příroda…

V minulosti proběhl v Británii velmi zajímavý seriozní vědecký výzkum, kdy muži hodnotili přitažlivost žen dle neutrální fotografie obličeje; na jedné fotce byla daná žena vyfocena v plodném období cyklu, na druhé v neplodném. Hádejte, které dámy byly hodnoceny jako mnohem atraktivnější… Samozřejmě, že dámy v plodném období cyklu, inu i příroda si to umí zařídit.

Známé „mluvící obličeje“

Nádherně mluvícím „VIP“ obličejem byla dle mého názoru například tvář papeže Jana Pavla II. a třeba i současného dalajlámy – oběma pánům kouká laskavost a láska nejen z očí, ale snad i z nosu, obočí, vrásek. Další známou „mluvící tváří může být kupříkladu Marek Eben, u něhož se laskavost snoubí s jakýmsi (pochopitelným) smutkem.

Marek Eben
Marek Eben | Zdroj: Profimedia.cz

Nezapomenutelná je třeba i vlídně roztomilá a štiplavým humorem protkaná tvář éterické, přesto však energické české herečky Marie Rosůlkové. V kontrastu se zmíněnými pozitivními obličeji si lze všímat i veskrze negativně působících obličejů některých stárnoucích českých politiků.

Samozřejmě, že výraz obličeje není vždy spolehlivým zrcadlem duše člověka, ale alespoň letmý odraz v něm takřka vždy najdeme.

Článek připravil portál Dáma.cz