Pročišťovací kopřivová kúra

Kopřivu není třeba dlouho představovat, tuto rostlinu zná snad opravdu každý. Je to bylina s vytrvalým plazivým oddenkem, až metr a půl vysoká, s listy vstřícnými, hrubě pilovanými, vejčitými. Na lodyze a listech jsou křehké chloupky naplněné ostrou šťávou -kyselinou mravenčí, která dráždí kůži a způsobuje puchýře. Kopřiva obsahuje draslík, síru, železo, mangan, chlór, hořčík, třísloviny, křemičitany, chlorofyl, karotenoidy, flavonoidy, vitamin B2, vitamin C, kyseliny šťavelovou, mravenčí, octovou, pantotenovou a křemičitou.
Účinky na organismus:
ničí a rozpouští škodliviny v těle
čistí krev
tvoří nová krevní tělíska
posiluje nervy
hojí žaludeční vředy
rozpouští kyselinu močovou a neutralizuje ji
posiluje a vyživuje vlasy
pomáhá při únavě a vyčerpanosti
je vhodná při chudokrevnosti
pomáhá při léčbě revmatismu a dny
snižuje hladinu cukru v krvi
zevně se používá na ekzémy a špatně se hojící rány
Čajová kúra
Kopřiva je proslulá svými detoxikačními schopnostmi a tak je oblíbenou bylinkou pro očistné kúry, hlavně pak na jaře, kdy si můžeme opatřit čerstvé mladé rostliny. Kopřiva roste snad opravdu všude, takže není problém si ji při procházkách nasbírat. Můžeme si každý den zajít pro čerstvou dávku nebo ji usušit. List i nať sušíme na stinném, dobře větraném místě za občasného obracení (obracíme opatrně, neboť se velmi snadno drolí). Barva správně usušené kopřivy je tmavozelená, nikdy ne černá. Lze ji sbírat od jara do září, nejúčinnější je ovšem sběr do konce května.
Čaj připravíme tak, že 2 lžičky čerstvých nebo sušených kopřiv přelijeme čtvrt litrem vody a necháme přejít varem. Pak na 10 minut přiklopíme pokličkou, po této době scedíme a pijeme vlažný po doušcích 3x denně po jednom šálku po dobu dvou až tří týdnů. Stejně účinná je směs kopřivy, kterou obohatíme o sedmikrásku a petrklíč, další dvě skvělé jarní bylinky - čaj navíc bude chutnější a hlavně bude krásně vonět.
Kopřivový výluh
Ještě více cenných látek budete mít, pokud si připravíte výluh ve studené vodě. Čerstvé kopřivy posekáte na menší kousky a zalijete je asi litrem studené vody tak, aby kopřivy byly celé ponořené. Tuto směs si připravíte večer a necháte přes noc luhovat. Pak slijete a popíjíte během dne.
Pokud se vám nechce pouštět do pití kopřivy, zařaďte ji aspoň do svého jídelníčku, je to totiž surovina, která má své využití v i kuchyni. Můžete ji upravit jako špenát, přidat do masových nádivek, do bramboráků, polévek. Vařením nebo jen spařením vařící vodou zmizí její pichlavost.