Tibetská houba: Blahodárné účinky potvrzené tisíciletími | e15.cz

Tibetská houba: Blahodárné účinky potvrzené tisíciletími

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Máte po vánočních svátcích nafouklé břicho, potřebujete zrychlit metabolismus, anebo jste si řekli, že po novém roce najedete na dietní program? První, co byste měli, je detoxikovat svůj organismus. 

Detoxikací ulevíte svým problémům, pročistíte celé své tělo, které pak lépe zapojí všechny své obranné mechanismyVěříte-li alternativním metodám, vyzkoušejte tibetskou houbu, z níž lze připravit nápoj, připomínající zákys nebo podmáslí, který má blahodárné účinky na lidský organismus a mimo jiné podporuje i celkovou detoxikaci organismu.

Rozhovor s mikrobiologem:

Příprava kefírového nápoje

Léčivý nápoj z tibetské houby připravíte tak, že jednu až dvě polévkové lžíce kefírových houbiček zamícháte v půl litru studeného mléka. Tuto směs necháte fermentovat dvacet čtyři hodin při pokojové teplotě. Díky kvasnému procesu vznikají v nápoji zdraví prospěšné látky, které dokážou v lidském organismu zničit přemnožené kvasinky a bakterie, zabránit hnití potravy ve střevech i napomoci odkyselení organismu.

V průběhu zrání nápoj promíchejte plastovou nebo dřevěnou lžící, aby se ke kefírovým houbičkám dostalo nezpracované mléko. Při promíchávání rozhodně nepoužívejte lžíci kovovou. Jestliže by se tibetská houba dostala do styku s kovem, mohla by zčernat a rovněž ztratit své léčivé účinky.

Jak poznáte, že je nápoj hotový? Když protřepete sklenicí, na její stěně by se měl objevit typický kefírový povlak. Jestliže tomu tak je, vezměte plastový cedník a kefír přeceďte. Vzniklý kefírový nápoj můžete ihned konzumovat, anebo uložit do chladničky, kde vydrží neomezeně dlouhou dobu. Přeceděné kefírové houbičky vložte do vypláchnuté sklenice a dejte k nim opět čerstvé mléko.

Tibetská houba se po čtrnácti dnech zdvojnásobí. Její polovinu tak můžete darovat třeba svým blízkým. Zajímá vás také, jak tibetskou houbu skladovat? Můžete ji krátkodobě uskladnit v mléce v lednici, lze ji sušit (vydrží až rok a půl), anebo zmrazit v mléce (vydrží až několik let).

Autor: Ženy - E15



Je libo kefírový moučník?

Z kefírového nápoje vyrobeného z tibetské houby lze dále připravit tvaroh či jogurt. Takto vyrobený kefír, tvaroh a jogurt můžete navíc použít jako surovinu vhodnou zejména k přípravě vynikajících moučníků. Zde je příklad:

Kefírové řezy

Ingredience: 1 balíček čokolády na vaření, 1 vejce, 2 dl kefíru, 1 dl oleje, 150 g polohrubé mouky, 150 g hrubé mouky, 150 g cukru, 1 balíčku prášku do pečiva, máslo na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy

Postup:

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, mléko, vejce a olej. Vypracujeme těsto, které vylijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný strouhankou. Pečeme v předehřáté troubě. Upečený moučník poléváme rozpuštěnou čokoládou na vaření.

Léčivé účinky

O tibetské houbě se říká, že má blahodárné účinky na lidský organismus. Na co například pozitivně působí? Výrazně stimuluje imunitní systém, napomáhá k celkové detoxikaci těla, reguluje krevní tlak, rozkládá v těle cholesterol, a chrání tak zdraví srdce. Tibetská houba dále slouží jako prevence nemocí trávicího systému, léčí žaludeční vředy, pomáhá při nemocech slinivky, jater, sleziny, ledvin a močových cest, díky obsahu tzv. přírodních antibiotik hojí záněty a rovněž dodává energii, a tak zabraňuje únavě. O této houbě se také říká, že dokáže zbrzdit vývoj metastázy a zabránit rychlému stárnutí.

Nápoj připravený z tibetské houby pijte vždy večer před spaním. Poté už nic nejezte. Ideální je praktikovat tuto léčebnou kúru dvacet dnů a poté si dát desetidenní přestávku. Pokud nepocítíte výrazné zlepšení svého zdravotního stavu, konzumujte kefírový nápoj i následujících dvacet dnů.

Přísně střežená kefírová kultura

Kefírová kultura, jejíž kořeny sahají takřka do roku 3000 před naším letopočtem, má původ jednak v Kavkazských horách, jednak v opatství v Tibetu, odkud pocházejí drobná kefírová zrna nazývaná tibetská houba. Podle legendy daroval kefírovou kulturu ortodoxním příslušníkům islámu žijícím na Kavkazu Alláhův prorok Mohamed. Kvůli pověře, že „Prorokova zrna“ ztratí svoji moc a sílu, pokud se jich zmocní nevěřící, byla kefírová zrna přísně střežena před cizinci. Kefírová kultura byla na Kavkazu předávána z generace na generaci jako součást kmenového dědictví.

Cizinci mohli čas od času tento kefírový nápoj ochutnat, ale samotná kefírová kultura jim zůstávala tajemstvím. Ke kefírové kultuře pocházející z Kavkazu se dostali až ruští lékaři, kteří se zabývali pozitivními účinky tohoto nápoje na lidský organismus. K získání kefírových zrn prý použili krásnou ženu, která obměkčila srdce kavkazského knížete a která do Moskvy následně dovezla první hrnek kefírových houbiček.

Alena Štouračová

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video