Vitamin krásy -kyselina pantothenová

Název „pantothen“ znamená v řečtině „odevšad“. Je obsažen ve velkém množství potravin, avšak jeho účinnost se poměrně rychle ztrácí vařením, skladováním, konzervací a působením světla. Proto je důležité jíst jídlo vždy čerstvě připravené. Nedostatkem jsou nejvíce ohrožení starší lidé, kteří mají tendenci se stravovat jednostranně, a také lidé provozující extrémní sporty.
Nízké hodnoty vitaminu B5 se ohlašují stavy vyčerpaní provázené bolestí hlavy. Čistá kyselina pantothenová je vazký a na vzduchu nestabilní olej, a proto se nehodí k zevnímu použití. Kosmetické prostředky -krémy, šampony se proto obohacují panthenolem, což je pro-vitamin kyseliny pantothenové. Má stabilnější vlastnosti a dobře prostupuje pokožkou. Organismus rychle přemění panthenol v kyselinu pantothenovou. Jak prokázaly četné studie, jestliže se rány a spáleniny ošetřují panthenolem, hojí se rychleji.
Panthenol je užíván i při péči o vlasy, nehty a tělo, provitamin je prostředek, který pokožku uklidňuje -suchá pokožka vydrží déle vláčná. Při nečisté pleti panthenol působí protizánětlivě, pokožce odnímá napětí a dovede předejít i popálení sluncem. Kyselina pantothenová je proto někdy nazývána vitaminem krásy.
Není třeba se obávat předávkování, protože tělo přijme pouze tolik, co spotřebuje, a zbytek vyloučí močí. Z toho důvodu je třeba hladinu neustále doplňovat. Velkým zdrojem kyseliny pantothenové jsou melouny a jejím nepřítelem -ničitelem jsou nadměrná množství hořčice a kořenění. Měli bychom proto kořenit umírněně a jemně.