10 pravd o vitaminech | E15.cz

Vše o realitách

Vše o  realitách Vstoupit do speciálu

10 pravd o vitaminech

10 pravd o vitaminech

Jana Vašáková (Dieta)

Mluví se o nich jako o elixíru života. Najdete je ve většině běžně dostupných surovin. Zacházejte však s nimi opatrně, jejich hodnoty totiž kolísají podle způsobu skladování nebo kulinární úpravy.

Jak dostat vitamíny do stravy

ČERSTVÉ I MRAŽENÉ VITAMINY - Podle zásad zdravé výživy do sebe máte vpravit pět porcí zeleniny nebo ovoce denně. Když nakoupíte jeden zvadlý salát a pár pomerančů, težko se vám podaří tohle pravidlo dodržet.

Proto zvolte širokou škálu ovocných a zeleninových zásobáren vitaminu. Čerstvé plody jsou základ, pro zpesřrení ale přihodtě i mraženou zeleninovou směs, kysané zelí, loupaná rajčata či fazole v plechovce. Tyto trvanlivé evergreeny vás zachrání ve chvíli, kdy se začnou vaše domácí zásoby čerstvé zeleniny povážlivě tenčit.

Namixujte si koktejly - dostatečnou dávku energie a zároveň řadu zdraví prospěšných látek, jako jsou vitaminy nebo minerální látky, vám mohou dodat koktejly. Připravit je můžete jak z ovoce, tak i ze zeleniny.

Jen nezapomeňte přidat kapku rostlinného oleje pro lepší vstřebatelnost vitaminů rozpustných v tucích a řeďte si je raději s vodou 1:1, abyste zbytečně nezatěžovali ledviny.

Co byste měli vědět o vitamínech

  • Jedná se o organické sloučeniny, které si většinou nedovede organismus sám vytvořit.
  • Člověk je přijímá v potravě, a to buď ve formě hotových vitaminů, nebo tzv. provitaminů.
  • Podílejí se na látkové výměně, zapojují se do různých životně důležitých procesů a funkcí v organismu.
  • Ovlivňují energetické procesy, nervový systém, krvetvorbu, imunitní systém i výživu kostí.
  • Některé vitaminy působí jako antioxidanty, jež omezují proces oxidace v lidském těle.
  • Jejich potřeba se liší podle věku, pohlaví a v závislosti na metabolických pochodech v organismu.
  • Chronický nedostatek vitaminů v civilizovaných státech bývá spojován spíše s poruchou výživy a speciálními dietami.
  • Jejich nedostatek vede k únavě, poruchám koncentrace a při dlouhodobém sníženém příjmu i k závažným zdravotním problémům.
  • Nadbytek vitaminů může vést ke zvýšenému vylučování tzv. metabolitů – oxalátů do moči nebo v případě vitaminů A a D k předávkování.
  • Pestrá strava by měla organismu dodat všechny potřebné vitaminy, o případnésuplementaci je třeba se poradit s lékařem.
Autor: Jana Vašáková (Dieta)
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!