10 způsobů, jak zkrotit chuť

Co je to vlastně chuť? Jedná se o smysl nebo také vnímaný podnět související s jídlem a pitím.
Člověk má v průměru 10 000 chuťových pohárků s tím, že dítě jich má mnohem více než dospělý člověk. Nacházejí se na jazyku, patře i v krku. Jazyk přitom chuť vnímá celou svou plochou, existují na něm však místa, která jednotlivé chutě ješte zvýrazňují, a těm se říká chuťové receptory. Ty vnímají čtyři základní chutě – sladkou, kyselou, slanou, horkou. Pak také pátou chuť s názvem umami, jenž je odvozený z japonštiny a znamená chutný nebo také delikátní, slouží jako tzv. detektor na glutamáty.
Podle nových studií existují i další chutě, jako je vápníková nebo tučná. Výsledná chuť se tvoří kombinací všech vjemů v centru vnímání chuti, které se nachází v temenním laloku mozkové kůry.
CO OVLIVŇUJE CHUŤ?
To, co má zásadní vliv na výslednou chuť, je v první řadě složení, teplota, konzistence, vzhled, vjem, ale i vůně jídla či pití. Jenže na určitou chuť si člověk nejprve musí zvyknout. Říká se, že dítě ochutná jídlo i nekolikrát, než si chuť osvojí. Mozek tak reaguje na předchozí zkušenost.
Potraviny, které vnímáte v negativním slova smyslu tak dostanou nálepku s nápisem pachuť nebo lidšteji odporné. A naopak, jistě znáte ten pocit, že si něco vybavíte a hned na to dostanete chuť a zvýší se vám tvorba slin. V případě, že se mozek dožaduje v pravidelných dávkách něčeho, co vyvolává pocit uspokojení, může se jednat o obdobu závislosti.
Ta vzniká tehdy, když mozek reaguje na zvýšenou hladinu cukru v krvi vyplavením endorfinu (hormonu štestí), látek, které vyvolávají ono uspokojení. Naleznete je i v mnoha potravinách, například v čokoládě. Nepřítelem číslo jedna se tak stává psychika, ne jídlo.
10 rad
1. Vyvarujte se stresových situací, které ve vás vyvolávají chutě.
2. Najdete si jinou náplast na bolest, vyměnte čokoládu například za jablko.
3. Místo na „stežovací“ kávu a dezert si jdete s kamarádkou zaběhat.
4. Naučte se jíst pravidelně a pestře, snídaně vám dodá potřebnou energii.
5. Najdete si čas vše dostatečne prežvýkat, tím zlepšíte trávení a neprejíte se.
6. Mějte pod kontrolou cukry, zvyšte hlavně přísun potravin s vyšším obsahem vlákniny.
7. Zaměřte se na potraviny s nízkým glykemickým indexem, nebudete mít hlad a chutě.
8. Obnovte své chuťové buňky, dochucovadla nahraďte mořskou solí a bylinkami.
9. Omezte polotovary a potraviny obsahující přídavné látky, nasycené tuky, sůl a cukr.
10. Dostatečně a pravidelně pijte, voda vám pomůže s trávením a oddálí hlad.
TIP: Závislost na určitém jídle lze vypěstovat nejen na sladkostech, ale také na príliš tučném nebo slaném jídle. Tyto výrazné chutě sice uspokojí vaši touhu, ale zároveň mohou vést k řadě civilizačních chorob včetně obezity. Je duležité si zapamatovat, že cukr se ukládá ve formě tuku stejně jako samotný
tuk.