4 zdravé rybičky: Rychlé recepty i pro ty nejmlsnější jazýčky | e15.cz

4 zdravé rybičky: Rychlé recepty i pro ty nejmlsnější jazýčky

Hana Kubíčková

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Servírujte ryby chytře a chutně.

Ryba v balíčku

Porce: 4
Příprava: 10 minut
Pečení: 30 minut

Ingredience: 600 g mraženého hrášku, rozmraženého
1 svazek jarních cibulek
1 svazek bazalky, lístky nakrájené na nudličky
4 filety pangasia nebo jiné bělomasé ryby rostlinný olej

Postup: Cibulky omyjeme, nakrájíme na kousky a promícháme s hráškem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Omyté filety po obou stranách lehce opepříme, osolíme a obalíme v nudličkách bazalky. Dostatečně velký kus pečicího papíru potřeme olejem. Část hrášku a cibulky rovnoměrně rozprostřeme na střed papíru, položíme na něj dva filety a zakryjeme další částí hrášku. Zakapeme olejem, zabalíme a balíček uložíme na plech. Opakujeme s dalšími dvěma filety.

Pečeme asi 30 minut.
Otevíráme opatrně, z balíčku může uniknout pára. Podáváme s pečivem nebo bramborami.

Smažená ryba obalená ve vločkách

Porce: 4
Příprava: 10 minut
Smažení: 10 minut

Ingredience: 800 g tresky
1 citron + šťáva z jednoho citronu
12 lžic jemných ovesných vloček
rostlinný olej na smažení

Smažená ryba obalená ve vločkáchAutor: Ženy - E15

Postup: Tresku nakrájíme na jednotlivé filety, zakapeme je citronovou šťávou a osolíme. Ovesné vločky dáme do hlubokého talíře a filety v nich z obou stran obalíme. Přesuneme na ubrousek a dobře přimáčkneme, aby vločky neopadaly. Ve vyšší pánvi rozehřejeme olej a ryby smažíme asi 3 minuty z každé strany dozlatova.

Přebytečný tuk odsajeme papírovým ubrouskem. Zbylý citron nakrájíme na dílky a servírujeme spolu s rybou.

Tip: Podávejte s kousky zeleniny a opečenými bramborami.

Losos přelitý mrkvovou omáčkou

Porce:4
Příprava: 10 minut
Vaření mrkve: 15 minut
Smažení lososa: 5 minut

Ingredience: 8 mrkví, nakrájených na kolečka
2 cibule, nakrájené na kousky
1 kávová lžička rostlinného oleje
1 pomeranč
3 filety z lososa (600 g)
4 polévkové lžíce smetany

Postup: V pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme mrkev, osolíme, opepříme a necháme asi 10 minut dusit. Pomeranč omyjeme a vymačkáme z něj šťávu. Lososa nakrájíme na kostky, osolíme a zakapeme třetinou pomerančové šťávy. Jakmile je mrkev měkká, rozmixujeme ji dohladka.

Přidáme smetanu a zbylou pomerančovou šťávu. Podle chuti osolíme a opepříme. Lososa osmažíme nasucho na nepřilnavé pánvi asi 5 minut. Rozložíme na talíře, přelijeme mrkvovou omáčkou, podáváme s rýží nebo těstovinami.

Tip: Do hotové omáčky lze přidat i trochu strouhané pomerančové kůry. V tom případě použijte pomeranč v biokvalitě.

Rybí karbanátky

Porce: 4
Příprava: 10 minut
Smažení: 10 minut

Ingredience: 7 sušených rajčat v oleji, scezených a nakrájených na kousky
3 jarní cibulky, omyté a nadrobno nakrájené
400 g tuňáka ve vlastní šťávě
6 lžic jemné strouhanky olej na smažení

Postup: V misce promícháme rajčata, cibulku, tuňáka a dochutíme solí a pepřem. Vytvoříme větší karbanátky, které obalíme ve strouhance. V pánvi rozehřejeme olej a při středním výkonu smažíme karbanátky asi 3 minuty z každé strany. Ihned podáváme s čerstvým pečivem nebo šťouchanými bramborami a salátem.

Tip: Kontrolujte výkon plotny, karbanátky se velmi snadno spálí. Použijte co nejkvalitnější konzervu, kde je vysoký podíl ryby.

Autor: Hana Kubíčková

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video