5 rychlých a zdravých večeří za 30 minut | e15.cz

5 rychlých a zdravých večeří za 30 minut

Jana Vašáková (Dieta)

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Co rychle, pestře a vyváženě připravit, aby si pochutnala celá rodina? inspirujte se třeba našimi recepty.

Večeře za 30 minut

Věříme, že čerstvé suroviny nepotřebují hodinovou úpravu. Naopak, čím kratší dobu je tepelně upravujete, tím lépe. Zachovají si totiž své výživové hodnoty i chuť.

Ideální kulinární úpravou je vaření v páře, ale i příprava na nepřilnavé pánvi či elektrickém grilu bez přidaného tuku. Panenské oleje si nechte na dresink do salátů,jejichž období právě začíná.

Přečtete si také: 5 tipů na zdravou, rychlou a chutnou snídani

Recepty:

Krůtí kousky s brokolicí, sezamem a bramborami

Ingredience na 1 porci:

120 g krůtích prsou 100 g brambor 50 g brokolice
50 g sýra cottage
5 g sezamových semínek 1 lžíce
řepkového oleje
sůl pepř

Postup: Brambory uvaříme ve slupce. Krůtí prsa nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a orestujeme na trošce řepkového oleje dozlatova. V napařovací nádobě uvaříme brokolici. Na talíř vyskládáme hotové maso, brokolici a brambory, ozdobíme
sezamovými semínky a sýrem cottage.

Tip: Sýr cottage můžete nahradit dipem z bílého jogurtu s čerstvými bylinkami.

Rizoto s mrkví, hráškem a parmazánem

Ingredience na 1 porci:

100 g uvařené rýže
100 g hrášku 100 g mrkve
100 ml zeleninového vývaru
10 g parmazánu 1 jarní
cibulka 1 lžička olivového oleje sůl pepř rozmarýn

Rizoto s mrkví, hráškem a parmazánemAutor: Ženy - E15

Postup: Na trošce olivového oleje orestujeme jarní cibulku, přidáme
hrášek a na kostičky nakrájenou mrkev. Podlijeme zeleninovým
vývarem, přisypeme omytou rýži, přidáme lístky rozmarýnu, sůl
a pepř. Promícháme a dolijeme vodou asi tak 1 cm nad okraj
rizota. Přiklopíme a dusíme na nižší teplotě doměkka, asi 20 minut.
Podáváme ozdobené parmazánem.

Tip: Vyzkoušejte také se zelenými fazolkami a kousky ryby.

Kuřecí steak na asijský způsob

Ingredience na 1 porci:

120 g kuřecích prsou
100 g vařené rýže
100 g fazolových lusků
2 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z pomeranče 1 lžíce šťávy z limetky 1 lžička pomerančové
kůry 1 lžička zázvoru 1/2 lžičky chilli 1 lžička olivového
oleje
sůl pepř
čerstvá máta

Kuřecí steak na asijský způsobAutor: Ženy - E15

Postup:

Kuřecí prsa osolíme, opepříme a orestujeme z obou stran na trošce
olivového oleje. Podlijeme šťávou z pomeranče a limetky, přidáme
kůru z pomeranče, nastrouhaný zázvor a chilli a dusíme krátce
doměkka. Mezitím uvaříme fazolové lusky v napařovací nádobě.
Na talíř dáme rýží, maso a fazolové lusky, zalijeme omáčkou
a ozdobíme čerstvou mátou.

Tip: Pro sladkokyselou verzi lze přidat 1 lžičku javorového sirupu.

Špagety se šunkou, zeleninou, limetkami a bylinkami

Ingredience na 1 porci:

100 g uvařených špaget 3 plátky dušené šunky (3x 15 g)
10 g kaparů 100 g salátové okurky 1 jarní cibulka
1 lžíce šťávy z limetky 1 lžíce olivového oleje sůl pepř
čerstvá máta

Špagety se šunkou, zeleninou, limetkami a bylinkamiAutor: Ženy - E15

Postup: Špagety uvaříme na způsob al dente. Ještě horké těstoviny smícháme se šunkou nakrájenou na tenké plátky, s kapary, nasekanou cibulkou a na půlměsíčky nakrájenou okurkou.

Připravíme si dresink z olivového oleje, šťávy z limetky, soli, pepře
a nasekané čerstvé máty a vmícháme do těstovin.

Tip: K těmto špagetám se hodí i troška čerstvého kozího sýra.

Losos s cuketami a kuskusem

Ingredience na 1 porci:

80 g lososa 80 g vařeného kuskusu 50 g cukety
5 g mandlí 1 jarní cibulka 1 lžička olivového oleje sůl
pepř kadeřavá petrželka

Losos s cuketami a kuskusemAutor: Ženy - E15

Postup: Kuskus připravíme podle návodu. Lososa z obou stran osolíme,
opepříme a pokapeme šťávou z citronu a orestujeme na trošce olivového oleje. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a podusíme doměkka, asi 3 minuty. Hotovou rybu podáváme s kuskusem, nasekanými mandlemi a čerstvou petrželkou.

Tip: Lososa můžete nahradit treskou nebo pstruhem.

Autor: Jana Vašáková (Dieta)

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video