5 rychlých a zdravých večeří za 30 minut
Večeře za 30 minut
Věříme, že čerstvé suroviny nepotřebují hodinovou úpravu. Naopak, čím kratší dobu je tepelně upravujete, tím lépe. Zachovají si totiž své výživové hodnoty i chuť.
Ideální kulinární úpravou je vaření v páře, ale i příprava na nepřilnavé pánvi či elektrickém grilu bez přidaného tuku. Panenské oleje si nechte na dresink do salátů,jejichž období právě začíná.
Přečtete si také: 5 tipů na zdravou, rychlou a chutnou snídani
Recepty:
Krůtí kousky s brokolicí, sezamem a bramborami
Ingredience na 1 porci:
120 g krůtích prsou
100 g brambor
50 g brokolice
50 g sýra cottage
5 g sezamových semínek
1 lžíce
řepkového oleje
sůl
pepř
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce. Krůtí prsa nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a orestujeme na trošce řepkového oleje dozlatova. V napařovací nádobě uvaříme brokolici. Na talíř vyskládáme hotové maso, brokolici a brambory, ozdobíme
sezamovými semínky a sýrem cottage.
Tip: Sýr cottage můžete nahradit dipem z bílého jogurtu s čerstvými bylinkami.
Rizoto s mrkví, hráškem a parmazánem
Ingredience na 1 porci:
100 g uvařené rýže
100 g hrášku
100 g mrkve
100 ml zeleninového vývaru
10 g parmazánu
1 jarní
cibulka
1 lžička olivového oleje
sůl
pepř
rozmarýn
Postup:
Na trošce olivového oleje orestujeme jarní cibulku, přidáme
hrášek a na kostičky nakrájenou mrkev. Podlijeme zeleninovým
vývarem, přisypeme omytou rýži, přidáme lístky rozmarýnu, sůl
a pepř. Promícháme a dolijeme vodou asi tak 1 cm nad okraj
rizota. Přiklopíme a dusíme na nižší teplotě doměkka, asi 20 minut.
Podáváme ozdobené parmazánem.
Tip: Vyzkoušejte také se zelenými fazolkami a kousky ryby.
Kuřecí steak na asijský způsob
Ingredience na 1 porci:
120 g kuřecích prsou
100 g vařené rýže
100 g fazolových lusků
2 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z pomeranče
1 lžíce šťávy z limetky
1 lžička pomerančové
kůry
1 lžička zázvoru
1/2 lžičky chilli
1 lžička olivového
oleje
sůl
pepř
čerstvá máta
Postup:
Kuřecí prsa osolíme, opepříme a orestujeme z obou stran na trošce
olivového oleje. Podlijeme šťávou z pomeranče a limetky, přidáme
kůru z pomeranče, nastrouhaný zázvor a chilli a dusíme krátce
doměkka. Mezitím uvaříme fazolové lusky v napařovací nádobě.
Na talíř dáme rýží, maso a fazolové lusky, zalijeme omáčkou
a ozdobíme čerstvou mátou.
Tip: Pro sladkokyselou verzi lze přidat 1 lžičku javorového sirupu.
Špagety se šunkou, zeleninou, limetkami a bylinkami
Ingredience na 1 porci:
100 g uvařených špaget
3 plátky dušené šunky (3x 15 g)
10 g kaparů
100 g salátové okurky
1 jarní cibulka
1 lžíce šťávy z limetky
1 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
čerstvá máta
Postup: Špagety uvaříme na způsob al dente. Ještě horké těstoviny smícháme se šunkou nakrájenou na tenké plátky, s kapary, nasekanou cibulkou a na půlměsíčky nakrájenou okurkou.
Připravíme si dresink z olivového oleje, šťávy z limetky, soli, pepře
a nasekané čerstvé máty a vmícháme do těstovin.
Tip: K těmto špagetám se hodí i troška čerstvého kozího sýra.
Losos s cuketami a kuskusem
Ingredience na 1 porci:
80 g lososa
80 g vařeného kuskusu
50 g cukety
5 g mandlí
1 jarní cibulka
1 lžička olivového oleje
sůl
pepř
kadeřavá petrželka
Postup:
Kuskus připravíme podle návodu. Lososa z obou stran osolíme,
opepříme a pokapeme šťávou z citronu a orestujeme na trošce olivového oleje. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a podusíme doměkka, asi 3 minuty. Hotovou rybu podáváme s kuskusem, nasekanými mandlemi a čerstvou petrželkou.
Tip: Lososa můžete nahradit treskou nebo pstruhem.