5 tipů na zdravou, rychlou a chutnou snídani | e15.cz

5 tipů na zdravou, rychlou a chutnou snídani

Jana Vašáková (Dieta)

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
První jídlo dne působí jako přirozený životabudič. Ulehčí vám vstávání a navrátí vás do zajetých kolejí.

Jsou dny, kdy spěcháte ráno do práce, odvést děti do školky, školy a sami na sebe nemáte tolik času, kolik si zasloužíte. Zkuste ráno vstát o pět minut dříve, a zatímco bude vaše varná konvice bublat, nasypte si vločky se sušeným ovocem a ořechy do misky a zalijte je mlékem nebo bílým jogurtem. Namažte si celozrnné pečivo narychlo doma udělanou pomazánkou, která se bude hodit i při přípravě svačiny pro vaše ratolesti. Nebojte se vyzkoušet nové chutě a o víkendu si dopřát i něco náročnějšího.

Stejně tak jako každé ráno vstáváte okolo půl sedmé, do práce přicházíte mezi osmou a devátou a odcházíte z ní po osmi a půl hodinách, má i vaše tělo své vlastní orgánové hodiny. Ideální dobou pro snídani je osmá hodina. Možná to je ten důvod, proč vám ráno tolik nechutná a večer vás naopak honí mlsná. Nemusíte se za každou cenu nutit jíst v brzkých hodinách, myslete však na to, že vaše tělo potřebuje po noci dobít baterky. Dopřejte si čaj se lžičkou medu nebo 100% džus ředěný vodou a nasnídejte se v klidu v práci.

Inspirací vám budiž náš snídaňový jídelníček. Jde o to, aby vaše první jídlo dne bylo pestré, obsahovalo pomalu i rychle vstřebatelné sacharidy bohaté na vlákninu i vitaminy a minerální látky. Nezapomínejte ani na kvalitní bílkoviny a tuky, které vás zahřejí a dodají energii na delší dobu. A samozřejmě dodržujte pitný režim.

Dobré ráno a dobrou chuť!

Tmavé pečivo s tzaziky a rajčaty

Ingredience na 1 porci:

* 60 g celozrnný rohlík * 50 g cherry rajčat * 10 g vlašských ořechů

Ingredience na 50 g tzaziky:

* bílý jogurt * salátová okurka * kopr * česnek * pepř * sůl
* šťáva z citronu * olivový olej

Postup: Bílý jogurt smícháme s utřeným česnekem, solí, pepřem, šťávou z citronu, troškou olivového oleje a nasekanou okurkou a koprem. Namažeme na celozrnný rohlík, ozdobíme cherry rajčátky a vlašskými ořechy.

Tip: Tzaziky připravíte i z polotučného tvarohu.

Salát s grapefruitem a zeleninou

Ingredience na 1 porci:

* 100 g jablka * 100 g grapefruitu
* 10 g červené cibule
* 50 g kyselých okurek * 150 ml kysaného podmáslí * šťáva z citronu * sůl * pepř * kopr * 50 g slunečnicového chleba

Salát s grapefruitem a zeleninouAutor: Ženy - E15

Postup: Jablko umyjeme, nakrájíme na plátky a cibuli a kyselé okurky na menší kousky. Přimícháme měsíčky grapefruitu, kysané podmáslí a dochutíme solí, pepřem a čerstvým koprem. Podáváme s celozrnným pečivem.

Tip: Zajímavou chuť dodá i kousek parmské šunky.

Müsli s kiwi, brusinkami a dýňovými semínky

Ingredience na 1 porci:

* 30 g špaldových vloček * 10 g brusinek * 10 g dýňových semínek * 1 kiwi (70 g) * 150 g bílého jogurtu

Müsli s kiwi, brusinkami a dýňovými semínkyAutor: Ženy - E15

Postup: Kiwi očistíme a nakrájíme na menší kousky, brusinky spaříme horkou vodou a vložíme do misky. Přidáme špaldové vločky, dýňová semínka a vmícháme bílý jogurt.

Tip: Můžete dochutit i lžičkou medu nebo javorového sirupu.

Zeleninový salát s mozzarellou a pistáciemi

Ingredience na 1 porci:

* 100 g rajčat * 100 g salátové okurky * 50 g mozzarelly * 10 g pistácií * 1 lžička olivového oleje * sůl * pepř * čerstvá bazalka * 30 g vícezrnného chleba

Zeleninový salát s mozzarellou a pistáciemiAutor: Ženy - E15

Postup: Rajčata a okurku omyjeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme kousky mozarelly, vyloupaná a nasekaná semínka pistácií a pokapeme olivovým olejem. Dochutíme solí, pepřem a čerstvou bazalkou a podáváme s celozrnným pečivem.

Tip: Místo mozzarelly zkuste na kostičky nakrájené tofu.

Müsli se švestkami a mandlemi

Ingredience na 1 porci:

* 30 g pohankových vloček
* 10 g sušených švestek * 10 g mandlí * 50 g mandarinky
* 120 g bílého jogurtu * skořice

Müsli se švestkami a mandlemiAutor: Ženy - E15

Postup: Švestky spaříme horkou vodou a nakrájíme na menší kousky.
Mandarinku oloupeme a měsíčky vložíme do misky. Přimícháme pohankové vločky, mandle, bílý jogurt a dochutíme mletou skořicí.

Tip: Místo jogurtu můžete použít i polotučné mléko.

Vaječné koláčky se zeleninou a sýrem

Ingredience na 1 porci:

* 1 vejce * 20 g čerstvého sýra * 50 g červené papriky * 50 g listového špenátu * 10 g cibulky * sůl * pepř * pohankový dalamánek

Vaječné koláčky se zeleninou a sýremAutor: Ženy - E15

Postup: Vejce vyšleháme, přidáme na kousky nakrájenou papriku, cibulku a spařené listy špenátu. Dochutíme solí a pepřem a vlijeme do nepřilnavých formiček. Ozdobíme sýrem a pečeme při teplotě 180 °C asi tak 5-7 minut. Podáváme s pečivem.

Tip: Sýr v receptu nahradíte troškou polotučného mléka.

Je podle vás důležité snídat? Odpovídejte a diskutujte ZDE.

Autor: Jana Vašáková (Dieta)

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video