5 tipů na zdravou, rychlou a chutnou snídani
Jsou dny, kdy spěcháte ráno do práce, odvést děti do školky, školy a sami na sebe nemáte tolik času, kolik si zasloužíte. Zkuste ráno vstát o pět minut dříve, a zatímco bude vaše varná konvice bublat, nasypte si vločky se sušeným ovocem a ořechy do misky a zalijte je mlékem nebo bílým jogurtem. Namažte si celozrnné pečivo narychlo doma udělanou pomazánkou, která se bude hodit i při přípravě svačiny pro vaše ratolesti. Nebojte se vyzkoušet nové chutě a o víkendu si dopřát i něco náročnějšího.
Stejně tak jako každé ráno vstáváte okolo půl sedmé, do práce přicházíte mezi osmou a devátou a odcházíte z ní po osmi a půl hodinách, má i vaše tělo své vlastní orgánové hodiny. Ideální dobou pro snídani je osmá hodina. Možná to je ten důvod, proč vám ráno tolik nechutná a večer vás naopak honí mlsná. Nemusíte se za každou cenu nutit jíst v brzkých hodinách, myslete však na to, že vaše tělo potřebuje po noci dobít baterky. Dopřejte si čaj se lžičkou medu nebo 100% džus ředěný vodou a nasnídejte se v klidu v práci.
Inspirací vám budiž náš snídaňový jídelníček. Jde o to, aby vaše první jídlo dne bylo pestré, obsahovalo pomalu i rychle vstřebatelné sacharidy bohaté na vlákninu i vitaminy a minerální látky. Nezapomínejte ani na kvalitní bílkoviny a tuky, které vás zahřejí a dodají energii na delší dobu. A samozřejmě dodržujte pitný režim.
Dobré ráno a dobrou chuť!
Tmavé pečivo s tzaziky a rajčaty
Ingredience na 1 porci:
* 60 g celozrnný rohlík * 50 g cherry rajčat * 10 g vlašských ořechů
Ingredience na 50 g tzaziky:
* bílý jogurt
* salátová okurka
* kopr
* česnek
* pepř
* sůl
* šťáva z citronu
* olivový olej
Postup: Bílý jogurt smícháme s utřeným česnekem, solí, pepřem, šťávou z citronu, troškou olivového oleje a nasekanou okurkou a koprem. Namažeme na celozrnný rohlík, ozdobíme cherry rajčátky a vlašskými ořechy.
Tip: Tzaziky připravíte i z polotučného tvarohu.
Salát s grapefruitem a zeleninou
Ingredience na 1 porci:
* 100 g jablka
* 100 g grapefruitu
* 10 g červené cibule
* 50 g kyselých okurek
* 150 ml kysaného podmáslí
* šťáva z citronu
* sůl
* pepř
* kopr
* 50 g slunečnicového chleba
Postup: Jablko umyjeme, nakrájíme na plátky a cibuli a kyselé okurky na menší kousky. Přimícháme měsíčky grapefruitu, kysané podmáslí a dochutíme solí, pepřem a čerstvým koprem. Podáváme s celozrnným pečivem.
Tip: Zajímavou chuť dodá i kousek parmské šunky.
Müsli s kiwi, brusinkami a dýňovými semínky
Ingredience na 1 porci:
* 30 g špaldových vloček * 10 g brusinek * 10 g dýňových semínek * 1 kiwi (70 g) * 150 g bílého jogurtu
Postup: Kiwi očistíme a nakrájíme na menší kousky, brusinky spaříme horkou vodou a vložíme do misky. Přidáme špaldové vločky, dýňová semínka a vmícháme bílý jogurt.
Tip: Můžete dochutit i lžičkou medu nebo javorového sirupu.
Zeleninový salát s mozzarellou a pistáciemi
Ingredience na 1 porci:
* 100 g rajčat * 100 g salátové okurky * 50 g mozzarelly * 10 g pistácií * 1 lžička olivového oleje * sůl * pepř * čerstvá bazalka * 30 g vícezrnného chleba
Postup: Rajčata a okurku omyjeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme kousky mozarelly, vyloupaná a nasekaná semínka pistácií a pokapeme olivovým olejem. Dochutíme solí, pepřem a čerstvou bazalkou a podáváme s celozrnným pečivem.
Tip: Místo mozzarelly zkuste na kostičky nakrájené tofu.
Müsli se švestkami a mandlemi
Ingredience na 1 porci:
* 30 g pohankových vloček
* 10 g sušených švestek
* 10 g mandlí
* 50 g mandarinky
* 120 g bílého jogurtu
* skořice
Postup: Švestky spaříme horkou vodou a nakrájíme na menší kousky.
Mandarinku oloupeme a měsíčky vložíme do misky. Přimícháme pohankové vločky, mandle, bílý jogurt a dochutíme mletou skořicí.
Tip: Místo jogurtu můžete použít i polotučné mléko.
Vaječné koláčky se zeleninou a sýrem
Ingredience na 1 porci:
* 1 vejce * 20 g čerstvého sýra * 50 g červené papriky * 50 g listového špenátu * 10 g cibulky * sůl * pepř * pohankový dalamánek
Postup: Vejce vyšleháme, přidáme na kousky nakrájenou papriku, cibulku a spařené listy špenátu. Dochutíme solí a pepřem a vlijeme do nepřilnavých formiček. Ozdobíme sýrem a pečeme při teplotě 180 °C asi tak 5-7 minut. Podáváme s pečivem.
Tip: Sýr v receptu nahradíte troškou polotučného mléka.