Ajurvédská káva – povzbuzení bez kofeinu

Ajurvédská káva je nejen chutným kávovinovým nápojem, ale v tradiční indické medicíně - Ajurvédě je nápojem výjimečných, ba dokonce léčivých vlastností. Nápoj obsahuje výtažky z bylin brahmi, nebo ašvagandhy a z kořene čekanky lékařské. Zvláště druhá zmíněná bylinka – ašvagandha zaujímá v Ajurvédě významné postavení. Podle ajurvédského učení pomáhá vyplavit toxiny a nečistoty z organismu. Rovněž je prospěšná jako jakýsi harmonizující prvek, který dopomáhá zklidňovat mysl a zmírňuje mentální a emoční stres. Má rovněž regenerační a posilující účinky na organismus. A podobně jako klasická káva s kofeinem, stimuluje koncentraci a schopnost učení.
Ani další bylina, tedy brahmi nezůstává se svými blahodárnými účinky pozadu. Rovněž zvyšuje koncentraci a pozornost, má pozitivní účinky na paměť. Zlepšuje trávení, pomáhá překonat únavu i úzkosti. Nesmíme opomenout ani výjimečné vlastnosti nám dobře známé byliny, a to čekanky lékařské, jejíž extrakt je v Ajurvédské kávě rovně zastoupen. Čekanka podporuje tvorbu žluči, posiluje funkci jater a pomáhá zbavovat tělo od nečistot a odpadních látek. Speciálně pro nás ženy, není bez zajímavosti, že čekanka lékařská pomáhá snižovat nadváhu. Podobně jako předchozí dvě bylinky regeneruje a harmonizuje tělo i ducha.
Ajurvédská káva je, díky absenci kofeinu, vhodná ke každodennímu popíjení. Má sice stimulující účinky jako káva klasická, ale nezpůsobí vám problémy s usínáním. Rovněž je šetrná k našemu zažívání, nevyvolává žaludeční problémy a rovněž se nemusíte bát překyselení žaludku, které při větší konzumaci klasické kávy může nastat. Co se týče chuťových vlastností je Ajurvédská káva lahodná, nicméně chutná bezesporu jinak než oblíbená „klasika“. O tom, zda vám zachutná či nikoli se musíte přesvědčit sami a vyzkoušet ji. Obzvláště těm, kteří hledají alternativu ke svému oblíbenému kofeinovému nápoji lze Ajurvédskou kávu jen doporučit. Nemusíte se bát, že by vám nákup exoticky znějícího nápoje zruinoval peněženku. Padesátigramové balení pořídíte do osmdesáti korun.
Autor: Vendula Kochanová
28. února 2011