Amarant zvyšuje imunitu

Amarant je jednoletá plodina, které produkuje až 500 tisíc malých semen bohatých na bílkoviny. Obsahuje velmi kvalitní bílkoviny, ve srovnání s ostatními obilovinami až dvakrát více. Svým složením se bílkoviny blíží bílkovinám živočišného původu. Mají vysoký obsah lysinu, albuminů a sirných aminokyselin. Amarant je výborný zdroj vitaminů a minerálních látek. Obsahuje vápníku, hořčíku, draslíku, železo, vitamin E a B2 riboflavin a důležité antioxidanty. Semena neobsahují lepek.
100 g amarantového zrna obsahuje:
energie 1550 KJ
bílkoviny 18 g
tuky 8 g
sacharidy 57 g
vláknina 2,2 g
Amarant podporuje regeneraci buněk, významně ovlivňuje látkovou výměnu, zvyšuje imunitu. Ve velmi vhodný pro rekonvalescenty a lidi s psychickou a fyzickou zátěží. Mohou ho konzumovat lidé trpící celiakií a s potravinovými alergiemi. Podporuje tvorbu mozkových buněk, zlepšuje trávení. Jeho vláknina je prevencí rakoviny tlustého střeva a konečníku, pomáhá při zácpě, snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Amarantové placičky s kysaným zelím
2 hrnky kysaného zelí
2 hrnky amarantové mouky
1 vejce
sůl
olivový olej
Zelí propláchneme studenou vodou, necháme okapat a pak pokrájíme nadrobno. Přidáme mouku, vejce, sůl a promícháme. Z těsta tvoříme placičky, které z obou stran opečeme dorůžova.