Angrešt

Plody angreštu (Grossularia uva crispa) jsou dužnaté bobule s barvou od bělavé přes žlutou, zelenou, načervenalou a temně červenou. Poprvé je pěstování angreštu zmíněno v 16. století, většina odrůd pochází z Anglie, novější odrůdy pak ze Severní Ameriky.
Má vyšší obsah kyselin citrónové, jablečné, vinné a šťavelové. Obsahuje mnoho pektinů, vitamin C, E, B, karoten, draslík, vápník, hořčík, železo a zinek. Důležitý je vysoký obsah křemíku, který zajišťuje pevnost tkání a zbavuje tělo těžkých kovů. Křemík je v živočišné stravě málo zastoupen, proto svou denní spotřebu musíme přijímat v rostlinné stravě. Je to důležité pro stěny buněk, pro pevné a pružné vazivové tkáně a pro předcházení cévním onemocněním.
Provitamin A zase chrání sliznice a posiluje buňky, pyridoxin -vitamin B6 se zase postará o růst vlasů, posílení nervů a srdce. Ženy jistě ocení angrešt jako kosmetický prostředek pro zdravou pokožku a vlasy, protože obsahuje biotin. Slupka je bohatá na nenasycené mastné kyseliny, které lépe zužitkovávají karoteny v dužnině. Angreštová vláknina čistí střeva a podporuje trávení.
Účinky na organismus:
- pomáhá při ateroskleróze
- účinkuje při zácpě
- snižuje krevní tlak
- zlepšuje využití bílkovin
- podporuje tvorbu zdravé pokožky a vlasů
- posiluje cévy
- má kladný vliv na vazivové tkáně
- zbavuje tělo jedovatých kovů
Angrešt v kuchyni zpracováváme do zavařenin, džemů, dezertů, připravuje se z něj víno, ovocné saláty.
Angreštová pochoutka
200 g angreštu, 200 g bílého jogurtu, 2 lžíce medu, 1 lžíce rozinek
Omytý angrešt rozčtvrtíme. Jogurt, med a rozinky rozšleháme a poté vmícháme pokrájený agrešt.