Avokádový olej a zdraví | E15.cz

Avokádový olej a zdraví

Redakce

Jestliže jste avokádový olej dosud nevyzkoušeli, rozhodně byste měli. Má fantastickou chuť, krásnou zelenou barvu a pozitivní účinky pro zdraví. 

Podobá se olivovému oleji, ale je jemnější a méně hořký. Má mnoho kulinářských a zdraví prospěšných předností. Má vysoký obsah draslíku, vitaminu B6 a rostlinné složky Beta-Sitosterol a je to také vydatný zdroj antioxydantů -vitaminu E a C.

Účinky na organismus:
- napomáhá snižovat cholesterol (vysoký podíl nenasycených kyselin)
- ulevuje při prostatických obtížích
- zabraňuje vzniku některých typů rakovin
- příznivě ovlivňuje krevní tlak, činnost srdce a nervové soustavy
- oproti olejům olivovým obsahují čtyřnásobně vyšší množství Beta-Sitosterolu, který brání zvyšování hladiny cholesterolu v krvi.
- avokádo a olej z něj je zásadní antioxidant, má obrovský podíl nenasycených mastných tuků

Jak používat avokádový olej?
Při vaření

Avokádový olej se používá úplně stejně jako olivový olej a není míněn jako jeho náhrada. Je jemný a bohatý, ale nepřekrývá přirozenou chuť jídla, právě naopak. To je důležité zejména u jídel z ryb a kuřete, která mají sama o sobě výbornou chuť, jež by proto neměla být potlačena.

Jestliže jste příznivci francouzského nebo asijského stylu vaření, tak pak je avokádový olej ve Vaší kuchyni nezbytností. V porovnání s jinými oleji, dokonce i s olivovým, má avokádový olej vysoký bod rozkladu, tzn. že se z něj začíná kouřit až při 300°C (olivový olej 175°C), což je ideální v případě potřeby smažení mas na velmi rozpáleném oleji a při restování zeleniny a mas na pánvi Wok. A výsledek? Žádná pachuť spáleného oleje, jen přirozená chuť jídla!

Saláty a zelenina
Chcete-li použít avokádový olej jako dresink, nalejte ho na salát nebo zeleninu a nechte celou hodinu uležet, aby pokrm získal vůni a delikátní příchuť oleje. Pak ho trochu posypte nastrouhaným sýrem a máte skvělou kombinaci.

Na horké brambory a zeleninu použijte místo másla zdravý a přírodní avokádový olej a dopřejte si bohatší chuť. Vaše tělo navíc uvítá jeho prospěšné účinky.

Olej k namáčení pečiva
Avokádový a olivový olej lze využít ke svačině nebo na úvod jídla tak, že je nalijete do samostatných misek a pak do nich namáčíte čerstvý či rozpečený chléb. Vynikající! A navíc můžete tímto způsobem předvést svým přátelům unikátní rozdíl v chuti těchto dvou olejů.


Recepty:
Bazalková omáčka

Tímto receptem získáte velmi bylinné pesto, které se dobře hodí k nejrůznějším druhům salátů.
Ingredience
velký hrnek oleje Olivado Gold Avocado Oil s bazalkovou příchutí
2 polévkové lžíce bazalkového pesta
1-2 polévkové lžíce citronové šťávy (dle chuti)
sůl
pepř

Postup: Všechny ingredience pořádně smíchejte a vmíchejte do salátu.

Španělská tortilla
Tato španělská omeleta je skvělým nápadem na nedělní pozdní snídani (či brzký oběd), k němuž se výborně hodí chlazené bílé víno a salát.

Ingredience:
hrnek Olivado Avocado Oil
12 lehce rozšlehaných vajec
8 cibulí, nakrájených na tenké proužky
5 rajčat, nakrájených na tenké proužky
podle chuti sůl a pepř

Postup: Na půlce oleje osmažte cibulku. Pak ji přendejte na talířek a k oleji na pánvi přidejte zbývající olej a na něj rajčata, sůl a pepř. Rajčata obracejte, dokud nezezlátnou, pak je také z pánvičky odeberte a olej na ní ponechte. Osušená rajčata a vajíčka smíchejte dohromady a vzniklou směs nalijte zpět na pánvičku a pokračujte, jako kdybyste připravovali omeletu.

Plody moře s krémem z chilli a kokosu
Tento mořský pokrm v sobě obsahuje příchuť Jižního Pacifiku s mexickou ostrou chutí.

Ingredience:
400-600g syrových krevet
2 malé rybí filety (300g bílé ryby – treska, snapper, apod.)
2-3 lžíce oleje Olivado Gold s příchutí chilli a černého pepře
vrchovatou lžičku rozmačkaného česneku
1 lžíci drceného zázvoru
strouhanou kůru a šťávu z 1 citronu
třetinu hrnku kokosového mléka
3 lžíce sušeného, nebo čerstvého koriandru

Postup: Nakrájejte filety na větší kousky. Do velké mísy dejte všechny ingredience kromě filet a smíchejte je. Poté přidejte rybu a míchejte tak dlouho, až budou ryba i krevety důkladně pokryty a nasáknuty danou směsí.Uvařte dostatek rýže pro 4 - 6 osob. Celý obsah mísy nalijte na velkou pánev, přiveďte k varu, stáhněte teplotu a pečte na mírném ohni dokud nebudou krevety hotové (nepřepečte je!). Sundejte pánev z plotýnky a rybu společně s krevetami dejte na kopečky rýže (nebo hash browns – americké bramborové placky). Zbylou šťávu nalijte do omáčníku a dejte na stůl. Ozdobte čtvrtkami citronu.

Zdroj: www.avokadovyolej.cz

Autor: Redakce
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!