Bílé zlo

Tyto vyjmenované potraviny tělu ve větším množství neprospívají a tak je třeba hledat vhodné alternativy, které jejich příjem omezí a nahradí něčím prospěšnějším. Jejich snížením je možno výrazně omezit rizika onemocnění srdce, cév, některých druhů rakoviny a zažívacího ústrojí.
Sůl
Nadměrná konzumace soli zvyšuje krevní tlak (podílí se na vzniku hypertenze), zvyšuje možnost vzniku cévních příhod, chorob srdce a ledvin. Po solničce často saháme ještě předtím, než samotný pokrm ochutnáme. Snažte se snížit solení na polovinu, je to pouze otázka zvyku a používejte raději sůl mořskou, která má lepší složení. Uzeniny konzumujte pouze výjimečně, stejně tak jako slané brambůrky, solené arašídy a podobně. Snažte se jídlo spíše než solí dochucovat různými bylinkami a česnekem.
Bílý cukr
Nadměrná spotřeba cukru se může podílet na vzniku cukrovky, zubního kazu, podporuje vznik obezity. Cukr můžeme nahradit medem, třtinovým nebo ovocným cukrem. Místo cukrovinek bychom měli raději sáhnout po čerstvém či sušeném ovoci, hrozinkách, mrkvi. Cukr totiž tělu nepřináší žádný užitek, je pouze zdrojem energie, kterou získáme z běžné stravy. Snižujte tedy jeho konzumaci, omezte slazení čaje a kávy, sladké limonády nahraďte vodou, čaji a místo kompotů raději kousněte do čerstvého ovoce.
Bílá mouka
Je to mouka zbavená vitamínů a vlákniny, může mít vliv na špatné trávení a zácpy. Přitom existuje mnoho dalších druhů mouky, kterými ji můžeme nahradit, například celozrnná mouka, žitná mouka, špaldová mouka, amarantová mouka.
Mléko
Kravské mléko příroda určila pro krávy, a proto je pro člověka hůře stravitelné než lidské. Mnoha lidem způsobuje alergie. Lépe je tedy vybírat z kvašených výrobků, kefírů, zakysaných mlék, přírodních jogurtů, sýrů a podobně. Mléko je sice důležitých zdrojem vápníku, ale ten do těla můžeme dostat také z různých druhů semen, oříšků a luštěnin.
Živočišný tuk
Živočišné tuky vedou ke vzniku srdečních onemocnění, podporují vznik arteriosklerózy, obezity a některých druhů nádorů. Lze je přitom nahradit rostlinnými za studena lisovanými oleji, vybírat je z čeho- slunečnicový olej, sójový olej, olivový olej a další.