Bílý čaj pročišťuje tělo a pomáhá hubnutí

Bílé čaje jsou známy již několik tisíc let. Původně se pěstovaly jen pro čínského císaře a jeho dvůr. V té době se cena bílého čaje vyvažovala zlatem a také se jím dokonce platilo. Jeho pojmenování vychází z jeho vzhledu, protože bílý čaj se získává výhradně z mladých čajových pupenů, které jsou ještě nerozvinuté, neobsahují chlorofyl a proto jsou stříbřitě bílé.
Bílé čaje jsou pro gemoterapii ideální
Pupeny všech rostlin mají v sobě specifickou silnou energii čistoty a mládí, která dokáže nastartovat v lidském těle omlazující procesy. Léčba pupeny z rostlin je známá jako léčebný proces zvaný gemoterapie. Aby bílý čaj získal tyto vlastnosti věnují mu plantážníci speciální péči.
Nerozvinuté pupeny čaje se ručně sklízejí do košů vyložených plátnem. Nasbírané pupeny se ve velmi krátkém čase šetrně suší na čerstvém vzduchu, který musí mít teplotu maximálně třicet sedm stupňů, aby nedošlo ke ztrátě vzácných účinných látek, které jsou chráněny jen jemnými buněčnými stěnami mladičkých čajových pupenů.
Důkladně vysušené čaje se třídí a balí tak, aby se jejich léčivé účinky zachovaly co nejlépe a nejdéle. Za nejlepší bílé čaje jsou považovány ty, co se na trh dostanou co nejdříve po sklizni.
Bílý čaj osvěží, čistí, regeneruje
Podle tradiční čínské medicíny pravidelné pití bílého čaje pomáhá při podrážděnosti, nervozitě, těžko zvládnutelné hyperaktivitě, různých zánětech a posilování imunity. Kromě toho je lehký osvěžující čaj výborným termoregulátorem. Jeho jedinečnost spočívá v nízkém obsahu teinu, který nezatěžuje trávicí proces v těle, ale naopak jej povzbuzuje.
Bílé čaje jsou velmi vhodné pro kúry na hubnutí, neboť pomáhají organismu se zbavit s přebytku různých toxinů, tuků a jedů nahromaděných v tkáních. V mladých pupenech je totiž vysoké množství polyfenolů, antioxidantů, které jsou velmi potřebné pro boj s volnými radikály v našem těle. Tím čistí organismus a posiluje jej. Z toho důvodu je bílý čaj doporučován pro každodenní pití a jako nejvhodnější nápoj pro děti.
Jak chutná bílý čaj
Bílé čaje jsou nejúčinnější v čisté formě bez jakékoliv aromatizace a dodatečných komerčních úprav. Voňavé bílé čaje obohacené květy a éterickými oleji jsou sice velmi přitažlivé, ale ztrácí se jejich podstata a z velké části i jejich účinek.
Bílé čaje nikdy nemají sílu černých, ale ani jednoznačnost chutě zelených čajů. Proto se při prvním doušku nelekejme, že je čaj velmi slabý. Není to zdání, ale právě v jemnosti a charakteristické vůni bílého čaje se skrývá jeho krása a je třeba s tím počítat při dávkování čaje při přípravě.
Dvě čajové lžičky sypaného bílého čaje, cca tři až čtyři gramy, zalijeme třemi až čtyřmi decilitry vody, kterou jen krátce necháme přejít varem. Louhujeme tři až pět minut. Čaj podáváme horký a zásadně jej nesladíme.