Bio recept: Zapečené brambory se sójovou smetanou

Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství, což je hospodaření s kladným vztahem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek, což umožní produkci vysoce hodnotných a kvalitních potravin. Na počátku ekologického hospodaření stojí zdravá půda, které se dosahuje organickým hnojením, různorodými osevními postupy, šetrným zpracováním, hnojením půdy nikoliv rostlin, střídáním plodin na poli, mechanickém odstraňování plevele. Na dodržování zásad ekologického zemědělství dohlíží nevládní organizace KEZ- Kontrola ekologického zemědělství. Certifikované biopotraviny jsou označené grafickým znakem BIO (případně jeho schválenými modifikacemi) s nápisem “Produkt ekologického zemědělství”, což zaručuje, že produkty byly kontrolovány od výrobce až ke spotřebiteli.
Všechny ingredience používané k přípravě pokrmů v rubrice Bio recepty jsou k dostání v bio kvalitě (sůl seženete v nerafinované podobě).
Ingredience:
600 brambor
125 ml zeleninového vývaru
125 ml sójové smetany (bez příchuti)
2 cibule
2 stroužky česneku
sůl
pepř
muškátový oříšek
Postup přípravy:
Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky. Cibuli posekejte najemno, česnek prolisujte. Zapékací mísu vytřete tukem, poskládejte do ní přes sebe plátky brambor, přičemž každou vrstvu prosypte cibulí. Vývar smíchejte se smetanou, utřeným česnekem, osolete, přidejte pepř, strouhaný muškátový oříšek a směsí přelijte brambory. Pečte asi 30-40 minut na 180 stupňů dozlatova.
Dobrou chuť!