Bio recepty: Celozrnné knedlíky s mrkví a petrželkou
Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství, což je hospodaření s kladným vztahem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek, což umožní produkci vysoce hodnotných a kvalitních potravin. Na počátku ekologického hospodaření stojí zdravá půda, které se dosahuje organickým hnojením, různorodými osevními postupy, šetrným zpracováním, hnojením půdy nikoliv rostlin, střídáním plodin na poli, mechanickém odstraňování plevele.
Na dodržování zásad ekologického zemědělství dohlíží nevládní organizace KEZ- Kontrola ekologického zemědělství. Certifikované biopotraviny jsou označené grafickým znakem BIO (případně jeho schválenými modifikacemi) s nápisem “Produkt ekologického zemědělství”, což zaručuje, že produkty byly kontrolovány od výrobce až ke spotřebiteli.
Všechny ingredience používané k přípravě pokrmů v rubrice Bio recepty jsou k dostání v bio kvalitě.
Celozrnné knedlíky s mrkví a petrželkou
Ingredience:
250 g hrubé celozrnné mouky
250 ml mléka
2 vejce
2 starší celozrnné rohlíky
lžíce strouhané mrkve
lžíce posekané čerstvé petrželky
1 lžička soli
Příprava:
Smícháme mouku, mléko, sůl a žloutky, přidáme mrkev, petržel a na kostičky nakrájené rohlíky a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Přichystáme si 4 kulaté hrnky, z pečícího papíru si vystřihneme kolečka, která vložíme na dno a strany hrnku potřeme olivovým olejem (knedlíky pak půjdou hezky vyklopit). Směsí naplníme hrnky, ale ne úplně pod okraj, protože ještě vařením nabudou, pak hrnky postavíme do hrnce s vodou, aby byly skoro celé ponořené a pak vaříme asi 40 minut na mírném ohni, aby voda příliš nebublala (hrnky můžeme zadělat alobalem). Śpejlí zkoušíme, zda jsou knedlíky hotové. Pak vytáhneme z vody a nožem přejedeme okolo knedlíků, aby se oddělily od stěny a pak už jen vyklopíme a odděláme pečící papír.
Dobrou chuť!