Bio recepty: Koprová omáčka

Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství, což je hospodaření s kladným vztahem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek, což umožní produkci vysoce hodnotných a kvalitních potravin. Na počátku ekologického hospodaření stojí zdravá půda, které se dosahuje organickým hnojením, různorodými osevními postupy, šetrným zpracováním, hnojením půdy nikoliv rostlin, střídáním plodin na poli, mechanickém odstraňování plevele.
Na dodržování zásad ekologického zemědělství dohlíží nevládní organizace KEZ- Kontrola ekologického zemědělství. Certifikované biopotraviny jsou označené grafickým znakem BIO (případně jeho schválenými modifikacemi) s nápisem “Produkt ekologického zemědělství”, což zaručuje, že produkty byly kontrolovány od výrobce až ke spotřebiteli.
Všechny ingredience používané k přípravě pokrmů v rubrice Bio recepty jsou k dostání v bio kvalitě.
Koprová omáčka
Ingredience:
sušený nebo čerstvý kopr, mléko, kysaná smetana nebo bílý jogurt, wurzl (sušený bio bujón), celozrnná mouka, sůl
Příprava:
Kelímek bílého jogurtu nebo kysané smetany rozmícháme s přibližně 2 deci mléka a půl deci vody. Pak trochu směsi odebereme (to proto, aby šlo vše dobře rozmíchat bez hrudek) a rozmícháme v ní 1-2 lžíce wurzl a 2 lžíce mouky (tu možná budete muset ještě během vaření přidat, uvidíte sami, zda omáčka potřebuje ještě zahustit). Přidáme velké množství kopru, osolíme, přivedeme k varu, povaříme asi pět minut a omáčka je hotová. Podáváme s bramborem a vejce vařeným natvrdo.
Dobrou chuť!