Bio recepty: Makové koláče | E15.cz

Bio recepty: Makové koláče

Bio recepty: Makové koláče
ZDROJ: Ženy - E15

Redakce

Tyto koláče jsou opravdu výborné a i když jsou slazeny medem, jsou k nerozeznání od klasických koláčů.

Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství, což je hospodaření s kladným vztahem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek, což umožní produkci vysoce hodnotných a kvalitních potravin. Na počátku ekologického hospodaření stojí zdravá půda, které se dosahuje organickým hnojením, různorodými osevními postupy, šetrným zpracováním, hnojením půdy nikoliv rostlin, střídáním plodin na poli, mechanickém odstraňování plevele.   Na dodržování zásad ekologického zemědělství dohlíží nevládní organizace KEZ- Kontrola ekologického zemědělství. Certifikované biopotraviny jsou označené grafickým znakem BIO (případně jeho schválenými modifikacemi) s nápisem “Produkt ekologického zemědělství”, což zaručuje, že produkty byly kontrolovány od výrobce až ke spotřebiteli.
Všechny ingredience používané k přípravě pokrmů v rubrice Bio recepty jsou k dostání v bio kvalitě (sůl seženete v nerafinované podobě).

Ingredience:
1,5 hrnku směsi hrubé a jemné celozrnné mouky
3-4 lžíce rostlinného tuku
lžíce vinného kamenu (náhrada klasického kypřícího prášku)
med
mák
mléko
1 žloutek do těsta
1 žloutek na potření
špetka soli

Postup: Smícháme mouku s vinným kamenem, špetkou soli, žloutkem, tukem, mlékem (mléko dáme podle hustoty tak, aby vzniklo vláčné těsto) a asi lžičku medu. Pak dáme na plech pečící papír a lžící namočenou do studené vody z těsta vytvoříme asi 9 hromádek, které pak mokrýma rukama vytvarujeme do podoby koláče. Těsto bude mít ještě na sobě mák a navíc v troubě povyskočí, takže koláče neděláme příliš tlusté. Pak okraje koláčů potřeme žloutkem -je to snadnější v této fázi, než až když už je na koláči vrstva máku. Makovou náplň uděláme tak, že mám pomeleme, přidáme do něj podle chuti med (ochutnáváme, zda už je mák dost sladký, protože podle toho pak budou koláče celkově sladké), pak směs rozředíme mlékem a buď necháme stát, aby se mák nasál mlékem nebo směs krátce povaříme (směs musí být hustá, aby nestekla z koláče). Na koláče pak navrstvíme tlustší makovou vrstvu a pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi půl hodiny.


Dobrou chuť!

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!