Bio recepty: Zapečené brambory s uzeným tofu a kysaným zelím
Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství, což je hospodaření s kladným vztahem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek, což umožní produkci vysoce hodnotných a kvalitních potravin. Na počátku ekologického hospodaření stojí zdravá půda, které se dosahuje organickým hnojením, různorodými osevními postupy, šetrným zpracováním, hnojením půdy nikoliv rostlin, střídáním plodin na poli, mechanickém odstraňování plevele. Na dodržování zásad ekologického zemědělství dohlíží nevládní organizace KEZ- Kontrola ekologického zemědělství. Certifikované biopotraviny jsou označené grafickým znakem BIO (případně jeho schválenými modifikacemi) s nápisem “Produkt ekologického zemědělství”, což zaručuje, že produkty byly kontrolovány od výrobce až ke spotřebiteli.
Všechny ingredience používané k přípravě pokrmů v rubrice Bio recepty jsou k dostání v bio kvalitě.
Zapečené brambory s uzeným tofu sýrem a kysaným zelím
Ingredience:
6 velkých brambor
1 balení uzeného tofu
1 pytlík kysaného zelí
250 ml sójové smetany
sušený bio bujón wurzl
tvrdý sýr
1 rajče
pórek
Příprava: Oloupané brambory nakrájíme na kolečka a uvaříme do skoro měkka. Zelí překrájíme a propláchneme pod studenou vodou. Tofu, rajče a pórek pokrájíme. Bujón rozmícháme se smetanou. Do zapékací mísy vytřené olivovým olejem dáme vrstvu brambor, pak zelí, tofu, rajče, pórek, strouhaný sýr a tuto vrstvu pak ještě celou zopakujeme. Povrch posypeme sýrem a vše zalijeme smetanou s bujónem. Zapečeme v troubě, dokud sýr nezezlátne.
Dobrou chuť!