Biopotraviny

Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství, což je hospodaření s kladným vztahem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek, což umožní produkci vysoce hodnotných a kvalitních potravin. Tato produkce sice není až tak vysoká, a proto jsou tyto potraviny o 5-30% dražší než ty běžné, zato se pěstují postaru jako za éry našich prapředků- pole jsou osívána každý rok jinou plodinou, jejich volba není náhodná a tím pádem jsou zajištěny živiny pro půdu i plodiny na další rok. Ekologické hospodaření také šetrně zachází s vodními zdroji a zabraňuje půdní erozi.
Na počátku ekologického hospodaření stojí zdravá půda, které se dosahuje organickým hnojením, různorodými osevními postupy, šetrným zpracováním, hnojením půdy nikoliv rostlin, střídáním plodin na poli, mechanickém odstraňování plevele. Tabu jsou odrůdy získané cestou genového inženýrství. Také zvířata jsou krmena hlavně vlastními výpěstky, jsou chována v přirozenosti, žijí v menších skupinkách a v souladu s jejich potřebami, takže nezažívají stres jako ve velkochovech. Právě stres je spouštěčem fyzikálních a chemických procesů, které pak poznamenávají kvalitu a chuť masa. Masové chovy jsou vyloučeny, stejně tak jako používání hormonů, přenosy embryí a genová manipulace.
Bylo dokázáno, biozelenina a bioovoce obsahuje více vitamínů a živin než klasická produkce. Biopotraviny jsou zárukou vysoké kvality. Při produkci biopotravin se neznečišťuje příroda chemickými pesticidy a umělými hnojivy, tím pádem se redukuje výskyt pesticidů a dusičnanů v potravinách.
Na dodržování zásad ekologického zemědělství dohlíží nevládní organizace KEZ- Kontrola ekologického zemědělství. Certifikované biopotraviny jsou označené grafickým znakem BIO (případně jeho schválenými modifikacemi) s nápisem “Produkt ekologického zemědělství”, což zaručuje, že produkty byly kontrolovány od výrobce až ke spotřebiteli.