Bolest v krku, rýma, nachlazení 1. | e15.cz

Bolest v krku, rýma, nachlazení 1.

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Tak i na tyto problémy půjdeme jako obvykle a to bez prášků -tedy čistě přírodní cestou.

Cibulové mléko
Cibulové mléko úspěšně pomáhá na bolest v krku. Tři cibule oloupejte, pokrájejte najemno,  vložte do skleněné varné nádoby, přidejte jeden hřebíček, špetku tymiánu a lžičku medu. Přelijte vodou, dvě hodiny vařte na mírném plameni, pak sceďte a zbytky cibule protlačte přes plátno. Před pitím cibulovou šťávu promíchejte se stejným dílem horkého mléka a pijte jeden šálek dvakrát denně.

Cibulová šťáva
Cibuli, která je velmi účinná při odhleňování, také můžete zpracovat tak, že šťávu z čerstvé cibule smíchejte s medem a pár kapek pak užívejte několikrát denně. Opravdu jen pár kapek, protože při větším množství by mohlo dojít k žaludečním  nevolnostem. Nepoužívejte také v případě, že máte žaludeční vředy.

Tvaroh
Kostku tvarohu rozetřete na gázu a přiložte 2x denně na krk. Nechte působit tak dlouho, dokud se tvaroh nezačne drolit. Tvaroh vytáhne zánět a uleví při bolestech v krku.

Kloktání a inhalace
Ke kloktání si můžete připravit odvar ze šalvěje, vodu s citronem nebo vodu se solí. Několikrát denně pak kloktejte. Do vařící vody vhoďte bylinky, například heřmánek, černý bez, mátu, chvilinku nechte provařit a pak dejte na stůl. Nakloňte se nad hrcen, přes hlavu si dejte osušku, aby neunikala pára a pak pořádně nadechujte a vydechujte. Provádějte tak dlouho, dokud vychází pára. Tento  nálev můžete používat celý den, stačí vždy přihrát a další den si pak udělejte čerstvý.

Nahřátí
Pokud nemáte teplotu, připravte si teplou koupel, do které přidáte pár kapek mátové silice nebo silný odvar z máty. Udělejte si lipový čaj s medem, vlezte si do vany až po krk a popíjejte čaj. Pak zalezte do postele s teplými ponožkami na nohou a na prsa si přiložte olejový zábal, který připravíte tak, že do hrnku nalijete trochu oleje, který zahřejete na teplotu, kterou snesete, vložíte do něj velký kapesník a ten pak přiložíte na prsa. Na něj dáte igelit a nahoru ještě ručník nahřátý na topení a odpočíváte. Krásně si tak prohřejete průdušky.

Brambory a máta na rýmu
Uvařte si brambory ve slupce, rozkrojte je, trochu rozmáčkněte a přiložte je na čelní dutiny slupkou nahoru. Pak převažte šátkem, aby nespadly, zavažte čelo šátkem a nechte tak dlouho působit, dokud jsou teplé. Na rýmu také účinkuje éterický olej z máty, který nakapete na kapesník, přiložíte k nosu a inhalujete.

Autor: Ženy - E15
Ovoce
Jak se nadopovat co nejlépe a přírodní cestou vitaminem C? Proč sahat po různých doplňcích z lékárny, když je tu všemocné ovoce? Nakupte si kiwi, pomeranče, jablka a další zdroje tohoto vitaminu ve formě ovoce, jednak si pochutnáte a jednak vám to pomůže při nachlazení.

Čaje
samozřejmě nemůžeme zapomenout ani na tak zdatné pomocníky jako jsou bylinkové čaje. Na nachlazení a bolesti v krku je nejlepší černý bez, lipový květ, podběl, jitrocel. Čaje slaďte zásadně medem, který umí zklidnit podrážděný krk. Připravit si můžete také čaj z jablečných slupek a to tak, že slupky zalijete vařící vodou a případně do něj můžete zamíchat i samotnou dužninu z jablek, na které si pochutnáte, zvlášť, když ještě čaj dochutíte medem a citronovou šťávou.

Česnek
Toto přírodní antibiotikum se vám velmi osvědčí. Rozdrťte dva stroužky česneku, přidejte šťávu z jednoho citrónu a dvě polévkové lžíce olivového oleje. Třikrát denně užívejte jednu kávovou lžičku.

Tea tree  oil (čajovníkový olej)
Při bolestech v krku nakapejte do sklenice teplé vody pět kapek tea tree a několikrát denně kloktejte. Tea tree se také výborně hodí k inhalacím při rýmě, stačí do horké vody dát několik jeho kapek a pak pod ručníkem inhalovat.

Echinacea (třapatka nachová)
Echinacea obsahuje účinné složky, které posilují imunitní systém, snižuje náchylnost k nemocem z nachlazení a příznivě ovlivňuje infekce dýchacích cest. Je dobrá hlavně při prevenci či hned na začátku onemocnění. Používají se extrakty ze suchých kořenů a nati nebo šťáva lisovaná z čerstvé nati, zpracované do formy sirupů, kapek či šťáv. Kromě nejcennější čerstvé šťávy, kterou lze stabilizovat přidáním lihu na celkovou koncentraci 22 procent, lze rostlinu jednoduchým způsobem zužitkovat sušením, nebo vylouhováním v 60 procentním lihu. Zde se na půl litru lihu použije 14 dkg zelených čerstvých listů, každý den se protřepe a po 7 dnech je výluh hotov. Podává se jedna polévková lžíce denně. Pro děti je vhodný čaj ze sušené rostliny.

Šípkový čaj
Šípek vám doplní vitamín C, jehož množství při nachlazení v těle klesá. Vitamín C zvyšuje odolnost organismu proti infekcím a tak ho musíme našemu tělu dodávat hlavně v období nemoci. Šípky rozdrťte a hodinu macerujte ve studené vodě, pak vše krátce povařte v nerezovém hrnci, přikryjte a nechte patnáct minut luhovat. Slijte, přeceďte přes plátýnko a vypijte.

pokračování příští týden

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video