Brokolice
Tato zelenina tvoří růžice pevně uzavřených zelených poupat. Často se přirovnává ke květáku, má však jemnější chuť. Brokolice pochází z Apeninského poloostrova. Obsahuje velké množství vitaminu C, vitamin E, karoten, niacin, biotin, draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, síru a zinek. Má i spoustu minerálů nezbytných pro činnost svalů, srdce a tvorbu hormonů a vlákniny, která pomáhá při ochablosti střev a působí preventivně proti vážným střevním nemocem.
Brokolice povzbuzuje látkovou přeměnu ve všech tělesných buňkách a tak přispívá k posílení a vitalitě organismu. Má mnoho vitaminu C, takže bychom si ji měli hojně dopřávat hlavně v zimním období jako prevenci před nachlazením a chřipkou. Prospívá srdci a krevnímu oběhu u lidí, kteří mají málo pohybu a hodně solí.
Účinky na organismus:
- působí protiskleroticky
- je vhodná pro diabetiky
- působí proti rakovině
- léčí žaludeční vředy
- má kladný vliv na střeva
- působí preventivně proti infekcím
- zlepšuje trávení
- povzbuzuje imunitní systém
- podporuje metabolismus sacharidů a bílkovin
- zlepšuje spánek
- podporuje krvetvorbu
- zásobuje buňky kyslíkem
- mírní menstruaci
Brokolici se snažíme vařit nejlépe v páře, aby se zachovalo co nejvíce vitaminu. Připravujeme z ní polévky, saláty, zapékáme ji s brambory, jíme ji syrovou s různými omáčkami. Je to zelenina pro redukční dietu a jako protistresový pokrm.
Pomáhá také ženám, které během menstruace ztrácejí mnoho železa. Nedá se dlouho skladovat, proto se s oblibu zamrazuje. Sklízí se s delšími stonky, které se také konzumují. Abychom živiny z brokolice využili opravdu dokonale, měli bychom ji konzumovat ze zeleninou, která obsahuje biotin, například špenátem nebo rajčaty.