Bylinky na zahrádce: přehled těch nejlepších pro vaší kuchyni

Nechte sazeničky okrasných květin někomu jinému a pusťte se do vysázení aromatických bylinek. Není nic příjemnějšího, než přivonět si k čerstvě natrhané bazalce s mozzarelou a rajčátky nebo si posypat chléb vlastní pažitkou plnou vitamínů.
U bylinkové zahrádky v balkonových truhlících jsou obzvláště důležití „dobří sousedé“, tedy správný výběr jednotlivých druhů, kterým se dohromady daří. Dobře se k sobě hodí například rychle rostoucí druhy typu bazalka, kerblík, majoránka, petržel a pažitka.
Stejně tak pomalu až středně rychle rostoucí druhy, jako je saturejka, oregano, rozmarýn a tymián.
Je až s podivem, kolik tajemství se skrývá v tak drobných rostlinkách. Některé podivuhodné vlastnosti bylinek si odhalíme v následující tabulce. Vždyť bylinkářství bylo nejdůležitější léčebnou metodou už ve starém Egyptě a dodnes z něho čerpá moderní medicína.
chuť | původ | léčivé účinky | vhodné pokrmy |
|
bazalka | jemná s jedinečným aroma | Indie | uvolňuje napětí, zklidňuje nervovou soustavu, podporuje zažívání, tlumí žaludeční křeče | tradičně v rajčatových pokrmech italské kuchyně: špagety, pizza, zeleninové saláty, pomazánky, polévky |
kerblík | jedinečná chuť s nádechem anýzových semínek | jihovýchodní Evropa | používá se pro povzbuzení zažívání, mírní nadýmání, obsahuje vitamín A a C | spolu s petrželkou, pažitkou a estragonem tvoří známou francouzskou směs jemných bylin: přidává se na ryby, drůbež, do salátů nebo smetanových omáček |
majoránka | aromatická, silně kořeněná | jižní Evropa, severní Afrika | podporuje vylučování moči, mírní křeče, je mírným sedativem a používá se při nervové slabosti | drhnutá majoránka se klasicky přidává do polévek a omáček, ale nepostradatelná je například v bramborácích nebo guláši |
petrželka | lehce kořeněná chuť, svěží | jižní Evropa | jedna z nejprospěšnějších bylinek, obsahuje velké množství vitaminu C, provitaminu A a dávku železa, její žvýkání osvěží dech, pomáhá při artritidě | petrželka kadeřavá se používá spíše jako závěrečná dekorace pokrmů, petrželovou nať s hladkými listy používáme do polévek, omáček, nádivek, mletého masa, bylinkových másel či majonéz |
pažitka | vysoké množství éterických olejů, výrazná svěží chuť | střední Evropa, ale i horské oblasti jako Himaláje | povzbuzuje chuť k jídlu, vhodná pro zlepšení zažívání, disponuje vysokým množstvím vitaminu C, prospěšná pro úpravu krevního tlaku | nenahraditelná při dochucování brambor, vajíček, tvarohů, polévek, omáček nebo jen jako delikátní posyp krajíce chleba s máslem |
16. května 2011