Čaj Matcha: Jaké má účinky? A jak ho připravit?

Nejen horký čaj
Jedinečné vlastnosti i konzistence čaje Matcha jej předurčují k mnoha různým využitím. Tradičně se připravuje našleháním s vodou jako horký nápoj, ale jeho chuť si můžete vychutnat i v kombinaci s kapučínem, ovocem ve smoothie, našlehat do s kokosovým mlékem do dezertů, ochutit jím čokoládu či zmrzlinu… Jeho využití je nespočet. Jemný prášek se totiž výborně zpracovává a každému pokrmu dodá neopakovatelnou jemnou chuť.
Tip: Matcha zelený čaj v prášku pořídíte na caj-matcha.cz
Jak připravit čaj Matcha klasickým způsobem?
Pokud si budete chtít vychutnat tradiční chuť tohoto unikátního čaje tak, jako ho pijí buddhističtí mniši, poohlédněte se po tzv. chasenu – což je speciální čajová metlička vyrobená z bambusu, která se stane velice důležitým pomocníkem při přípravě čaje Matcha. Díky němu se vám totiž Matchu podaří našlehat tak, jak je potřeba.
- Budete potřebovat přibližně jeden gram Matchy na sto mililitrů výsledného nápoje.
- Nejprve je třeba čaj prosít přes čajové sítko. To, co zbyde, se následně šlehá v čajové misce.
- Připravte si horkou vodu (co nejměkčí!) a pohybem vycházejícím z celého zápěstí rychle vyšlehejte zelený prášek odspodu směrem nahoru, aby se na hladině začala tvořit zelená pěna. Postačí šlehat několik vteřin, ale ujistěte se, že jste pečlivě rozmíchali všechen prášek.
A co ty účinky?
Na rozdíl od běžného zeleného čaje, jehož lístky se po vylouhování vyhazují, se listy Matchy našlehají s vodou a konzumují. Tím svému tělu poskytnete pořádnou dávku antioxidantů, vitamínů, minerálů a vlákniny v mnohem vyšší koncentraci. Mactha také obsahuje množství L-theaninů, což jsou jedinečné přírodní aminokyseliny, které se vyskytují výhradně v zeleném čaji.
Pomáhá tak očišťovat tělo, rozjasňuje mysl, nabije vás energií a údajně pomáhá s hubnutím – zkusíte to?