Čas na rychlovku: 4 recepty hotové za deset minut
Rybí prsty s hráškem
Porce: 4
Příprava: 10 minut
Smažení: 15 minut
3 filety tresky nebo jiné bělomasé ryby
mražený nebo čerstvě vyloupaný hrášek
1 vejce
olej na smažení
strouhanka a hladká mouka na obalení
kysaná smetana a citron k podávání
Mražený hrášek necháme trochu povolit. Rybí maso omyjeme a dobře osušíme. Nakrájíme na menší kousky, které se budou dětem snadno krájet nebo držet v ruce. Vejce prošleháme. Kousky ryby jemně osolíme a obalíme v mouce, ponoříme do vejce a obalíme ve strouhance.
V nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej a rybí prsty na něm dozlatova osmažíme. Z pánve přendáváme na ubrousek, který vsákne přebytečný tuk. Čerstvý hrášek můžeme servírovat dětem rovnou, mražený lze asi 3minuty podusit na másle, můžeme ho i jemně rozmačkat vidličkou a vytvořit hrubší pyré. Na talíře naaranžujeme rybí prsty, doplníme hráškem, kysanou smetanou a citronem.
Tip: Pro dospělé lze do jejich porce smetany přidat prolisovaný česnek a špetku soli.
Boloňské špagety
Porce: 4
Příprava: 10 minut
Smažení: 15 minut
500 g mletého vepřového masa
400 g špaget
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 středně velká cibule, nakrájená najemno
3 stroužky česneku
3 kávové lžičky sladké papriky
400 g krájených sterilovaných rajčat
2 polévkové lžíce hnědého cukru
1 kávová lžička oregana (sušené či čerstvé)
strouhaný sýr na posypání
Špagety připravíme podle návodu na obalu. V nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej a asi 1 minutu na něm opékáme kousky cibule. Poté přidáme prolisovaný česnek a ještě minutu opečeme.
Zasypeme sladkou paprikou, necháme ji několik vteřin rozvonět, přidáme mleté maso a dobře propečeme. Osolíme a přisypeme v dlani rozdrcené sušené oregano. Přidáme kousky rajčat i šťávu z nich a necháme prohřát. Podle chuti dosladíme trochou hnědého cukru, případně dosolíme.
Špagety scedíme a necháme dobře okapat. Na talířích vytvoříme špagetová hnízda, přelijeme omáčkou a posypeme sýrem. Pro zvýraznění chuti můžeme ještě zakápnout olivovým olejem.
Tip: Česnekem šetřete, některé děti ho nemají rády. Sýr také vybírejte takový, kterému dávají přednost.
Kuskus s kousky kuřete a zeleninou
Porce: 4
Příprava: 10 minut
Odležení: 10 minut
Smažení: 5 minut
200 g kuskusu
100 g směsi mraženého hrášku a mrkve
1 polévková lžíce másla
2 menší kuřecí prsíčka
1 kávová lžička Solamylu
rostlinný olej na smažení
Kuskus připravíme podle návodu na obalu. Zatímco se vaří, necháme povolit mraženou zeleninu. Maso omyjeme, dobře osušíme a nakrájíme na kousky nebo proužky. Dáme do misky, zakapeme olejem, osolíme, opepříme a přidáme Solamyl. Necháme 10 minut odležet a osmažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Vyjmeme z pánve a necháme na ubrousku vsáknout přebytečný tuk. Mrkev a hrášek asi 3 minuty podusíme na másle, přidáme kuřecí maso a hotový kuskus. Promícháme, podle chuti osolíme a ihned podáváme.
Tip: V sezoně určitě použijte čerstvou zeleninu a přidejte najemno nasekané bylinky. Můžete podávat se zakysanou smetanou.
Tip: Pro dospělé lze do jejich porce smetany přidat prolisovaný česnek a špetku soli.
Domácí cheeseburger
Porce: 4
Příprava: 10 minut
Smažení: 5 minut
4 kulaté housky
2 rajčata, nakrájená na kolečka nebo dílky
listy zeleného salátu
4 plátky sýra
Na hamburgery:
250 g mletého hovězího masa
1–2 stroužky česneku, prolisované
rostlinný olej na smažení
V misce hněteme rukama maso s česnekem tak dlouho, dokud se nezačne lepit. Okořeníme solí a pepřem. Tvarujeme menší a ne moc vysoká kolečka. V pánvi rozehřejeme olej a na středním výkonu plotny na něm osmažíme hamburgery z obou stran dozlatova. Aby byly důkladně usmažené, budeme potřebovat přibližně 2 minuty z každé strany. Housky rozpůlíme a můžeme nasucho opéct na pánvi. Obě poloviny namažeme tenkou vrstvou másla. Obložíme hotovými hamburgery, sýrem, rajčaty a listy salátu.