Čekanka
Čekanka je křehká zelenina rozšířená v celé Evropě, v severní Africe a Asii. Z planě rostoucí čekanka byly vyšlechtěna
čekanka kořenová a čekanka listová. Čekankové puky se dovážejí hlavně z Holandska a Belgie.
Čekankové puky jsou velmi bohaté na vlákninu, jsou k dostání po celý rok a tak si můžeme kdykoliv připravit zdravý salát, který bude léčebným prostředkem pro mnoho potíží. Pomáhá hlavně při problémech se zažíváním, trávením, při zvýšené hladině cholesterolu, jako prevence srdečního infarktu a mrtvice. Čekanka váže ve střevech substance bohaté na tuky a přispívá ke tvorbě zdravé střevní flóry. Buněčné membrány čekanky vážou vodu, regulují délku doby po kterou potrava setrvává v žaludku a zrychlují průchodnost střev. Salátová čekanka obsahuje inulin vhodný pro diabetiky.
Účinky na organismus:
- prospívá činnosti jater, žlučníku, slinivky
- stimuluje krevní oběh
- chrání cévy
- snižuje cholesterol
- stabilizuje střevní flóru
- zbavuje střeva jedů
- snižuje krevní tlak
- posiluje sliznice střev
- vhodná pro diabetiky
Při nákupu volíme bílé plody, protože čím jsou zelenější, tím jsou více hořké. Puky musí být pevné, jinak nejsou úplně čerstvé. Měly by se uchovávat ve tmě, jinak zhořknou. Čekankové puky se v kuchyni používají nejčastěji na přípravu salátů, ale dají se vařit, dusit, zapékat, smažit. Hořká chuť se může neutralizovat přidáním jablka, hrušky, vejce, sýra nebo šunky. Hořkosti se také můžeme zbavit tak, ze zeleninu 15 minut před podáváním vyluhujeme ve vlažné osolené vodě.