Černá jeřabina - pohádkový strom pro každý neduh

Arónie se pěstuje jako keř i strom (roubovanec). Plody obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B, karoteny, sladkou látku sorbit, pektiny, minerály… Je toho opravdu hodně, ale to, co z arónie dělá hit mezi zdraví prospěšnými plody, se skrývá v látkách, které jejím plodům propůjčují onu jedinečnou temnou barvu. Ty se nazývají antokyany, patří mezi tzv. antioxidanty a právě díky nim jsou plody arónie opravdickým elixírem zdraví.
Na jaře kvete arónie bílými až narůžovělými květy, na podzim zase dělá parádu krásně rudooranžově vybarveným listím a černofialovými plody podobnými jeřabinám. Její domovinou je Severní Amerika, odkud se na konci 17. století dostala do Evropy. Indiáni plody arónie využívali jako potravinu i jako léčivo. Sušené malvičky přidávali kromě jiného také do legendárního pemikanu, zvláštní směsi sušeného ovoce a tuku, která jim sloužila jako zdroj energie při dlouhých loveckých výpravách.
Antioxidanty vs. volné radikály
Když se hovoří o zdraví, o oddálení stárnutí nebo prevenci civilizačních chorob, objeví se slovo antioxidanty téměř vždy. O co se vlastně jedná? Naše tělo, poněkud zjednodušeně řečeno „jede“ na kyslíkový pohon. Při tomto procesu vznikají odpadní látky, které se nazývají volné radikály (o těch se také často hovoří). K vytváření volných radikálů ale přispívá i ultrafialové záření, znečištěné prostředí, kouření apod. Volné radikály jsou pro lidské tělo mimořádně škodlivé.
Narušují buňky a jejich zdravý růst, snižují přirozenou obranyschopnost organismu, urychlují stárnutí a přispívají ke vzniku celé řady civilizačních nemocí, jako jsou onemocnění srdce a cév, kloubní onemocnění, autoimunitní choroby a nádorová onemocnění. Naše tělo se samozřejmě těmto škůdcům brání. Dělá to právě pomocí antioxidantů. Ty dokáží volné radikály zablokovat a zabránit jim v jejich „nekalé činnosti“. Organismus si tyto malé bojovníky sice dokáže vyrobit, ale stárnutí, stres a nezdravý způsob života vedou k tomu, že jich nevyrábí dost. A právě zde přichází ke slovu antioxidanty z potravy.
Arónie a antokyany
Vědcům se zatím podařilo zjistit, že tmavé barvivo s antokyany arónie vyrábí na ochranu semen před těmi složkami slunečního záření, které jsou pro živé organismy škodlivé. A co dokáží tyto látky v našem těle? Když budete pravidelně jíst plody arónie, pít aroniovou šťávu nebo užívat přípravky s výtažky z arónie, budete bojovat proti vzniku vážných civilizačních chorob. Antokyany chrání před útoky volných radikálů srdce a cévy, dokáží snížit vysoký tlak a snižují hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, zpevňují cévy a zlepšují jejich pružnost. Představují účinnou prevenci vzniku nádorů, zpomalují stárnutí, pomáhají udržet ve formě zrak a mozek.
Ovšem arónie se využívá nejenom k prevenci, pro své mimořádné účnky se její konzumace doporučuje u mnoha chorob. Při ateroskleróze zpevňuje arónie cévní stěny, při zánětu žaludku se doporučuje ke zlepšení trávení a zmírnění zánětlivých stavů. Odborníci arónii doporučují i pacientům se žaludečními vředy, cukrovkou, chronickými záněty, oslabenými játry, ledvinovými kameny, pacientům s výkyvy nálad nebo špatnou funkcí štítné žlázy.
Chcete-li zlepšit imunitu, zabojovat proti civilizačním chorobám, pokud vás trápí některé z onemocnění, o kterých jsme psali, a chcete poznat na vlastní kůži, jak funguje ovoce pohádkového stromu, vyberte si z pestré nabídky bio produktů arónie. Vybrat si můžete od konvenčně vyráběných 100% džusů z kvalitního koncentrátu, přes přímo lisované 100% šťávy z čerstvých plodů až po sirup k ředění vodou v bio kvalitě.
Nejvyšší koncentraci antioxidantů naleznete v sušených plodech arónie nebo můžete zvolit arónia prášek či nepotahované tablety jako doplněk stravy, které se vyrábí právě ze sušených výlisků plodů arónie. Pro mlsné jazýčky je připraveno arónia svařené víno nebo arónia želé ze svařeného vína. Pro péči o pleť je k dostání přírodní arónia kosmetika.