Češi většinou nesnídají, když ano, volí nevhodná jídla

Snídani vynechává polovina studentů a pro každého desátého je prvním jídlem až oběd. U dospělých je situace ještě horší. A pokud si snídani dopřejí, volí většinou nevhodná jídla,uvádí členka Fóra zdravé výživy Tamara Starnovská.
„Snídat je důležité - máme tak energetický základ, ze kterého můžeme čerpat v první polovině dne. Když člověk jí později, nemá do večera obvykle tak velký energetický výdej, a proto tloustne. Bez snídaně lační, a když se k jídlu dostane, sní naráz více. Vynechání snídaně vede ke zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Nesnídající lidé častěji během dne, a hlavně večer, mlsají.
Jedním z častých typů snídaní jsou tavené sýry. Bývá to i výhodná záměna pro toho, kdo přestává jíst uzeniny a místo nich si potře chléb taveným sýrem s nižší tučností. Jestliže si ale dá tučný smetanový sýr na bílý rohlík, žádná šťastná varianta to není.
Mezi lidmi panuje i častý omyl, že tavené sýry jsou dobrým zdrojem vápníku. Tavené sýry se vyrábějí tavením z přírodních sýrů. Tavicí soli odebírají vápník z vazby na mléčnou bílkovinu, a tak je v nich vápník ve formě pro lidský organismus méně využitelné. S taveným sýrem dostane člověk do těla i velké procento soli a fosforu, který využití vápníku brání.
Taveným sýrům se vyhýbat nemusíme, ale měli bychom preferovat přírodní. Dávat přednost méně tučným a nemazat pod ně další tuk.
V tradičních zemích Evropské unie se jedí více sýry přírodní. Ve Francii se sní dvojnásobek přírodních sýrů proti Česku. Češi vedou v tavených sýrech, spotřeba je proti průměru EU v Česku zhruba dvojnásobná. Zdá se to být „českým specifikem“. Možná to souvisí i s pohodlností - tavený sýr se snadno namaže a nemusí se pod něj dát žádná další pomazánka. Doba nahrává tomu, abychom se stravovali stále pohodlněji; jde o to, jestli je to vždy ve prospěch našeho zdraví.
Uvedeno ve spolupráci s