Česnek od A až do Z | e15.cz

Česnek od A až do Z

ZDROJ: Ženy - E15

Irena Forejtová

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Česnek se nepoužívá v takovém množství jako jiná zelenina, ale spíše jako ochucovadlo nebo koření, neboť zvýrazní chuť slaných pokrmů.

Staří Egypťané používali česnek jako lék na bolest hlavy, ekzémy či srdeční potíže a moderní doba blahodárné účinky česneku jen potvrdila.

Nejznámější jsou antiseptické vlastnosti česneku. Čerstvý česnek působí jako účinná prevence proti nachlazení, virózám a chřipce, pomáhá proti žaludečním obtížím a křečím, snižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi a je doporučováno jej užívat při paradentóze, na mokvavé rány, ale i v klimaktériu.

V kuchyni můžeme použít nejen česnek čerstvý, ale i sušený nebo granulovaný. K dostání jsou i výborné česnekové extrakty, česneková pasta, máslo nebo i olej. Česnek je nezbytným kořením zejména francouzské, italské a španělské kuchyně. Ochucují se jím ryby, saláty, plodová zelenina, tvaroh, sýry, jídla z brambor a těstovin, při přípravě skopového a mletého masa, omáčky a dresingy, a samozřejmě, je nepostradatelný při výrobě zabijačkových lahůdek. Kromě stroužků česneku lze zužitkovat i zbytek rostliny, nať se používá jemně nasekaná do pomazánek nebo při nakládání hub a zeleniny.

Česneková pomazánka

V mixeru rozmixujeme máslo a tvaroh ve stejném poměru, přidáme trochu mléka, sůl a rozdrcený česnek. Mažeme na tmavé nebo světlé pečivo.

Bryndzová pomazánka


250 g bryndy, 250 g másla nebo rostlinného tuku, česnek podle uvážení
Bryndzu a tuk utřeme dohlídka, přidáme nadrobno nakrájenou česnekovou nať a dobře promícháme. Pomazánka nejlépe chutná namazaná na tmavý nebo grahamový chléb.

Pikantní grilovaný ovčí sýr

1 stroužek česneku, 2 polévkové lžíce oleje, 1 feferonka, 1 cibule, 400 g ovčího sýra 20 černých oliv bez pecek, konzerva nakládaných artyčokových srdíček, 200 g rajčat, 1 kávová lžička tymiánu, sůl, oregano, mletý černý pepř
Prolisovaný česnek vmíchejte do oleje. Sýr rozdělte na čtyři porce, každý kus položte na kus alobalu a posypejte oregánem a mletým pepřem. Sýr obložte cibulí a feferonkami nakrájenými na kolečka, olivami a srdíčky artyčoků. To vše zalijte česnekovým olejem, alobal dobře uzavřete a grilujte asi deset minut. Vynikající chuťovka se podává s oloupanými, na čtvrtky nakrájenými rajčaty, dochucené solí a tymiánem.

Jak česnek správně uskladnit


Věčné dilema jak udržet česnek v použitelném stavu řeší hospodyňky po léta. Je lepší česnek usušit, zmrazit nebo nakládat? V každém případě čerstvý česnek vždy uložíme odděleně od ostatních potravin, aby nenačichly typickým česnekovým pachem. K tomu jsou zvlášť náchylná jablka. Optimálním způsobem konzervování užitkových a chuťových vlastností česneku je usušení jednotlivých stroužků nebo plátků a následné rozdrcení na prášek. Tento způsob konzervace si zachovává vůni, chuť i léčivé účinky.

Pár rad, jak s česnekem zacházet

  • Nakupujte pouze pevné česnekové hlavičky
  • Česnek uchovávejte v suchu, chladu, tmě a na dobře větratelném místě
  • Pokud nechcete česnek uchovávat výše zmíněným způsobem, oloupejte ho a zmrazte, případně usušte
  • Můžete si také vyrobit česnekovou sůl, když smícháte česnekový prášek s mořskou solí
  • Dbejte na to, abyste česnek nepřipálili, získá pak nahořklou chuť
  • Chuť česneku vynikne nejvíc po jeho rozdrcení, nakrájení nebo prolisování
  • Při tepelné úpravě ztrácí česnek většinu svých příznivých účinků, proto česnek přidávejte do pokrmů až těsně před dohotovením, zejména u pomazánek a polévek
  • Při sekání česneku se jeho dužina lepí na nůž. Pomoc je jednoduchá, stačí nůž pokapat trochou olivového oleje
  • Pach z úst po požití česneku odstraníte mlékem a následným rozžvýkáním čerstvé petrželky nebo lístku máty. Kdo nepije mléko může rozkousat několik zrnek kávy
  • Větší množství požitého česneku může u citlivých lidí způsobit žaludeční potíže nebo příliš snížit krevní tlak

Autor: Irena Forejtová
9. prosince 2008

Autor: Irena Forejtová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newslettery