Chcete zhubnout? Nasnídejte se!

Snídaně nastartuje metabolismus
Po noci potřebuje organismus dobít baterky. Jako zdroj energie se využívá glukóza neboli krevní cukr. Ten vzniká trávením sacharidů, jež by měly být běžnou součástí snídaně. Protože jsme v Dietě nedávno psali o glykemickém indexu potravin, víte, že není cukr jako cukr.
Podstatné je si dát takové sacharidy, jejichž hodnota GI je pod 50 bodů. Jedná se o celozrnné výrobky, méně sladké ovoce, ořechy apod. To, co jejich hodnotu ještě více snižuje, je kombinace s kvalitními tuky a bílkovinami. Po takto sestavené snídani načerpáte energii, budete ji pozvolna trávit, a tím zamezovat zbytečnému ukládání tuků a nebude vás honit mlsná. Pozor ale, nic se nemá přehánět, takže jezte dopolosyta a zároveň se ani neodbývejte.
Kolik by měla mít snídaně kalorií?
Kalorická hodnota snídaně se liší podle pohlaví, věku, fyzické i duševní aktivity. V případě redukce váhy by u žen neměla snídaně přesáhnout 1500 kJ/357 kcal a zároveň nebýt nižší než 1000 kJ/238 kcal.
Když chybí chuť k jídlu
Ne každý má po ránu chuť na snídani. Někdo je od dětství naučený vstát a jít se rovnou najíst, jiní zase nepozřou nic víc než kávu. A tak záleží na mnoha faktorech, mezi které patří nejen výchova a nastavené rituály, ale také aktuální fyzický a psychický stav. Na vině může být i změna pracovní doby, stres, vztahové problémy, kouření, vyšší konzumace alkoholu apod. Naučit se snídat je možné v jakémkoli věku. Je to otázkou něco chtít a jít si za svým.
1. Dopřejte si delší spánek - tělo během noci nabírá sílu a regeneruje. V případě, že nepatříte mezi ranní jedlíky, je důležité se večer najíst tak, aby vaše tělo nehladovělo přes noc déle než 10 hodin. Dopřejte si lehkou druhou večeři, abyste tělo zbytečně nezatížili a zároveň mu dodali energii na noční chod. Pokuste se spát alespoň 6 hodin v kuse.
2. Poslouchejte své tělo - vypozorujte hodinu, kdy vašemu tělu nedělá problémy pozřít něco k jídlu. Pokud je to již v období dopolední svačiny, každý den si naservírujte snídani o pět minut dříve. To znamená, že například z původní desáté hodiny budete jíst za pět minut deset, následující den za deset minut deset apod.
3. Dodržujte pitný režim - poté, co vstanete, vypijte skleničku vody. V případě, že vám zrovna moc nechutná, přidejte do ní pár kapek citronové šťávy. Poté si jděte vyčistit zuby, a teprve pak si udělejte čaj, který můžete přisladit lžičkou medu, případně slabší kávu s mlékem.
4. Namixujte si koktejly - dostatečnou dávku energie a zároveň řadu zdraví prospěšných látek, jako jsou vitaminy nebo minerální látky, vám mohou dodat koktejly. Připravit je můžete jak z ovoce, tak i ze zeleniny. Jen nezapomeňte přidat kapku rostlinného oleje pro lepší vstřebatelnost vitaminů rozpustných v tucích a řeďte si je raději s vodou 1:1, abyste zbytečně nezatěžovali ledviny.
5. Mléčné snídaně - další variantou tekuté stravy jsou koktejly ze sezonního ovoce a mléka, případně jogurtu či jiných zakysaných mléčných nápojů. Ty mají výhodu oproti mléku, že obsahují bakterie mléčného kvašení, které mimo jiné pozitivně působí na střevní mikroflóru. Vmíchávejte je raději až k rozmixovanému ovoci. Pokud nemůžete ze zdravotního hlediska mléko, zkuste jej v sójové podobě.
6. Připravte si svačinu - protože ještě není snídaně dostatečně energeticky vyvážená, je zapotřebí myslet na svačinu. Vezměte si s sebou do práce doma připravený sendvič z celozrnného pečiva, se sýrem či šunkou s vysokým podílem masa, kousek zeleniny. Můžete si dát i bílý jogurt, ovoce, hrst oříšků nebo semínek, jednou začas i celozrnné sušenky s vysokým podílem vlákniny.
Nebojte se experimentovat
Češi jsou, co se kuchyně týče, docela konzervativní. Mají zajeté rituály i chutě, což je velká škoda, zvláště pak v případě, když existuje tolik možností, jak suroviny kombinovat. Nemusíte zůstat jen u jedné chuti, můžete je kombinovat mezi sebou jako třeba sladkokyselou nebo hořkosladkou. Inspiraci najdete v našem březnovém jídelníčku.
Co je k snídani dovoleno (v 1 porci)
* 1-2 plátky celozrnného chleba (max. 100 g pečiva)
* 1 celozrnný, tmavý, grahamový nebo sójový rohlík (asi 60 g)
* přírodní sýr, tvrdý sýr do 30 %, šunka s vysokým podílem masa (max. 30 g) * kvalitní margarín, máslo (max. 10 g)
* vejce (1 kus, max. 4 týdně)
* zeleninové a tofu pomazánky (30 g)
* zelenina v čerstvé podobě (150 g)
* cereálie s minimálním množstvím cukru, nepražené (30 g)
* ovoce v čerstvé podobě (max. 150 g) * sušené ovoce (zhruba 10 g)
* domácí marmeláda s nízkým obsahem cukru (max. 10 g)
* ořechy a semínka (asi 10 g) * bílý polotučný jogurt (150 g)
* zakysané mléčné nápoje a polotučné mléko (200 ml)
* voda a kvalitní čaje (250 ml)
* med na případné slazení (max. 1 lžička)
Čemu byste se měli ke snídani vyhýbat?
* světlému a slanému pečivu
* křehkému, čajovému a máslovému pečivu
* polotovarům
* tučným sýrům, masným výrobkům
* praženým a slazeným cereáliím
* doslazovanému sušenému ovoci a marmeládě
* praženým a slaným ořechům a semínkům
* smetanovým jogurtům
* neředěným ovocným džusům a nektarům
* slazené nekvalitní kávě
Otázka pro Vás: Šla byste hubnout do televizního pořadu?