Chléb doma i bez pekárny | e15.cz

Chléb doma i bez pekárny

Denisa Streublová

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Pokud vás neoslovil trend domácích pekáren, ale stejně byste si doma chléb ráda upekla, poradíme vám jak na to. Kromě dvou základních receptů přinášíme i pár dobrých rad a tipy na další přísady.

Základem dobrého chleba je droždí nebo kvásek. Kvásek je nejvhodnější pro přípravu českého pšenično-žitného chleba, ale seženete ho jen v něketrých pekárnách. Droždí je možné použít čerstvé i sušené.

Chléb se skládá především z mouky. Obecně se preferuje hladká mouka, ale i z polohrubé upečete dobrý chleba. Nezapomínejte, že v současné době už je na trhu mnoho druhů, kromě klasické bílé pšeničné i celozrnné druhy (pšeničné, ovesné, špaldové, kamutové, grahamové), speciální chlebové i bezlepkové (rýžová, kukuřičná, pohanková mouka)

Pečení vyžaduje čas. Těsto zpracovávejte nejméně deset minut – čím víc péče mu věnujete, tím nadýchanější bude. Nechte ho kynout na teplém místě alespoň dvě hodiny a potřete ho olejem, aby neosychalo. Při druhém zpracování přidejte do těsta další suroviny (např. semínka, ořechy, olivy, viz níž) a poté nechte chléb kynout ještě asi půl hodiny na plechu nebo ve formě.

Při pečení potřete povrch chleba mlékem nebo vodou s trochou soli. Je vhodné umístit do trouby žáruvzdornou misku s vodou, chléb je pak měkčí. 

Autor: Ženy - E15



Kromě základních surovin můžete chleba vylepšit i jinými přísadami:



Kmín – neodmyslitelné koření v českém chlebu, vylepšuje jeho chuť i vzhled a chléb je díky němu stravitelnější. Kmín můžete doplnit i fenyklem a koriandrem nebo si zakoupit už hotovou směs chlebového koření.

Semínka (dýňová, sezamová, slunečnicová, lněná, maková) – zvyšují výživnou hodnotu chleba, zároveň slouží jako zdroj vlákniny a nenasycených mastných kyselin. Dodají chlebu rustikální vzhled. Můžete je přidat do těsta nebo jimi před dopečením chléb posypat.

Vločky (ovesné, pšeničné, žitné, pohankové) – zvyšují podíl vlákniny a zlepšují chuť chleba.

Psyllium nebo otruby (pšeničné, žitné) – zvyšují podíl vlákniny, prospívají střevům.

Obilné klíčky – zvyšují podíl vlákniny a vitaminovou hodnotu chleba (jde především o vitaminy z řady B).

Bílý jogurt nebo pivo – usnadňují kynutí, ale pozor, neměly by být úplně studené.

Strouhané syrové nebo vařené brambory – chléb je potom šťavňatější a má zajímavější chuť.

Fantazii se meze nekladou a chléb můžete ochutit také nadrobno nakrájenou cibulí, strouhaným česnekem, olivami, sušenými rajčaty, mrkví či ořechy.

Snadný bílý chléb

500 g hladké bílé mouky
2 lžičky soli
1 lžíce cukru
1 sáček sušeného droždí
80 ml olivového oleje
300 ml vlažné vody

Mouku prosijte do velké mísy a promíchejte ji se solí, cukrem a droždím. Doprostřed udělejte důlek a do něj nalijte olej. Postupně přidávejte vodu a zpracujte měkké, trochu lepivé těsto. Povrch těsta potřete olejem a nechte jej kynout v míse přikryté utěrkou na teplém místě minimálně hodinu. Svůj objem by mělo aspoň zdvojnásobit.

Poté z těsta na plechu vyloženém pečícím papírem vytvarujte kouli nebo šišku a nechte pod utěrkou kynout další hodinu. Předehřejte troubu na 220°C. Pecen posypte moukou a povrch nakrojte do kříže. Pečte 30 minut. Povrch zezlátne a bochník bude při poklepání znít dutě. Před krájením nechte zchladnout.


Tmavý chléb se semínky


30 g droždí
350 ml vlažné vody
1 lžíce cukru
500 g celozrnné mouky
1 lžička soli
100 g směsi semínek
3 lžíce slunečnicového oleje

Droždí rozmíchejte s cukrem, dokud nebude tekuté a nechte na teplém místě stát asi 15 minut. Mouku smíchejte v míse se solí a postupně do ní přidávejte droždí a vodu a zpracovávejte těsto. V míse potřete těsto olejem a nechte na teplém místě pod utěrkou alespoň hodinu kynout.
 
Formu (kulatou koláčovou nebo na biskupský chlebíček) nebo větší rendlík vytřete máslem nebo olejem a vysypte moukou. K těstu přidejte semínka a ještě jednou ho zpracujte. Vložte jej do formy a nechte kynout dalších 30 minut. Předehřejte troubu na 220°C. Na této teplotě pečte chléb 15 minut, poté snižte teplotu na 190°C a pečte dalších 30 minut, dokud chléb nebude při poklepání znít dutě. Před krájením nechte pecen zcela vychladnout.

Autor: Denisa Streublová
21. října 2009

Autor: Denisa Streublová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video