Chléb doma i bez pekárny
Základem dobrého chleba je droždí nebo kvásek. Kvásek je nejvhodnější pro přípravu českého pšenično-žitného chleba, ale seženete ho jen v něketrých pekárnách. Droždí je možné použít čerstvé i sušené.
Chléb se skládá především z mouky. Obecně se preferuje hladká mouka, ale i z polohrubé upečete dobrý chleba. Nezapomínejte, že v současné době už je na trhu mnoho druhů, kromě klasické bílé pšeničné i celozrnné druhy (pšeničné, ovesné, špaldové, kamutové, grahamové), speciální chlebové i bezlepkové (rýžová, kukuřičná, pohanková mouka)
Pečení vyžaduje čas. Těsto zpracovávejte nejméně deset minut – čím víc péče mu věnujete, tím nadýchanější bude. Nechte ho kynout na teplém místě alespoň dvě hodiny a potřete ho olejem, aby neosychalo. Při druhém zpracování přidejte do těsta další suroviny (např. semínka, ořechy, olivy, viz níž) a poté nechte chléb kynout ještě asi půl hodiny na plechu nebo ve formě.
Při pečení potřete povrch chleba mlékem nebo vodou s trochou soli. Je vhodné umístit do trouby žáruvzdornou misku s vodou, chléb je pak měkčí.
Kromě základních surovin můžete chleba vylepšit i jinými přísadami:
Kmín – neodmyslitelné koření v českém chlebu, vylepšuje jeho chuť i vzhled a chléb je díky němu stravitelnější. Kmín můžete doplnit i fenyklem a koriandrem nebo si zakoupit už hotovou směs chlebového koření.
Semínka (dýňová, sezamová, slunečnicová, lněná, maková) – zvyšují výživnou hodnotu chleba, zároveň slouží jako zdroj vlákniny a nenasycených mastných kyselin. Dodají chlebu rustikální vzhled. Můžete je přidat do těsta nebo jimi před dopečením chléb posypat.
Vločky (ovesné, pšeničné, žitné, pohankové) – zvyšují podíl vlákniny a zlepšují chuť chleba.
Psyllium nebo otruby (pšeničné, žitné) – zvyšují podíl vlákniny, prospívají střevům.
Obilné klíčky – zvyšují podíl vlákniny a vitaminovou hodnotu chleba (jde především o vitaminy z řady B).
Bílý jogurt nebo pivo – usnadňují kynutí, ale pozor, neměly by být úplně studené.
Strouhané syrové nebo vařené brambory – chléb je potom šťavňatější a má zajímavější chuť.
Fantazii se meze nekladou a chléb můžete ochutit také nadrobno nakrájenou cibulí, strouhaným česnekem, olivami, sušenými rajčaty, mrkví či ořechy.
Snadný bílý chléb
500 g hladké bílé mouky
2 lžičky soli
1 lžíce cukru
1 sáček sušeného droždí
80 ml olivového oleje
300 ml vlažné vody
Mouku prosijte do velké mísy a promíchejte ji se solí, cukrem a droždím. Doprostřed udělejte důlek a do něj nalijte olej. Postupně přidávejte vodu a zpracujte měkké, trochu lepivé těsto. Povrch těsta potřete olejem a nechte jej kynout v míse přikryté utěrkou na teplém místě minimálně hodinu. Svůj objem by mělo aspoň zdvojnásobit.
Poté z těsta na plechu vyloženém pečícím papírem vytvarujte kouli nebo šišku a nechte pod utěrkou kynout další hodinu. Předehřejte troubu na 220°C. Pecen posypte moukou a povrch nakrojte do kříže. Pečte 30 minut. Povrch zezlátne a bochník bude při poklepání znít dutě. Před krájením nechte zchladnout.
Tmavý chléb se semínky
30 g droždí
350 ml vlažné vody
1 lžíce cukru
500 g celozrnné mouky
1 lžička soli
100 g směsi semínek
3 lžíce slunečnicového oleje
Droždí rozmíchejte s cukrem, dokud nebude tekuté a nechte na teplém místě stát asi 15 minut. Mouku smíchejte v míse se solí a postupně do ní přidávejte droždí a vodu a zpracovávejte těsto. V míse potřete těsto olejem a nechte na teplém místě pod utěrkou alespoň hodinu kynout.
Formu (kulatou koláčovou nebo na biskupský chlebíček) nebo větší rendlík vytřete máslem nebo olejem a vysypte moukou. K těstu přidejte semínka a ještě jednou ho zpracujte. Vložte jej do formy a nechte kynout dalších 30 minut. Předehřejte troubu na 220°C. Na této teplotě pečte chléb 15 minut, poté snižte teplotu na 190°C a pečte dalších 30 minut, dokud chléb nebude při poklepání znít dutě. Před krájením nechte pecen zcela vychladnout.
Autor: Denisa Streublová
21. října 2009