Cholesterol - strašák dnešní doby

Co je to vlastně cholesterol?
Cholesterol je látka podobná tuku, která je trvale obsažená v krvi. Tělo potřebuje určitě množství cholesterolu k udržování buněčných membrán a zachování dalších životních funkcí. Vysoká hladina cholesterolu vede k ucpávání cév, které mohou být příčinou srdeční a mozkové příhody. Cholesterol se v krvi přenáší dvěma typy bílkovin – lipoproteiny s nízkou hustotou – LDL, ty přenášejí tři čtvrtiny cholesterolu a lipoproteiny s vysokou hustotou – HDL.
Dobrý a špatný cholesterol
Zdravotní testy měří jednak celkový cholesterol a samostatně pak „škodlivý“ LDL cholesterol a „zdravý“ HDL cholesterol. Vysoké hodnoty celkového a LDL cholesterolu způsobují ucpávání cév a vznik arteriosklerózy. Naproti tomu HDL cholesterol pohlcuje LDL cholesterol a dopravuje jej do jater, kde dochází k jeho likvidaci. Z toho vyplývá, že čím méně máme v krvi LDL cholesterolu a čím více HDL cholesterolu, tím lépe pro naše cévy. Za normálních okolností činí podíl HDL cholesterolu 20-25%.
Doporučené dávky cholesterolu
Lékaři doporučují udržovat hladinu celkového cholesterolu nižší než 5,6 milimolů v 1 litru (ideálně kolem 5,2 milimolů) a hladinu HDL, tak vysokou, jak to jen jde.
Příčiny zvýšeného cholesterolu
Zvýšené hodnoty cholesterolu bývají spojovány se stravou obsahující velké množství živočišných tuků, jako je maso, mléčné výrobky, vejce, nasycené tuky používané v průmyslově zpracovaných potravinách. Vysokou hladinu cholesterolu způsobuje dlouhodobý stres, neklid a psychické potíže.
Čím bychom měli začít? No přece zdravou výživou!
Správný výběr potravin hraje zásadní roli v úpravě hladiny cholesterolu v krvi. Mezi významné potraviny v tomto směru řadíme luštěniny, kvalitní celozrnné pečivo, ovesné vločky, pohanku, klíčky, ovoce, zeleninu.
Vitaminy C, A, E jsou pro naše zdraví nezbytné…
Tyto vitaminy a další cenné látky obsahuje například rakytník řešetlákový, který můžeme užívat ve formě šťávy, sirupu či čaje.
Rostlinné oleje – zdraví v každém doušku
Dýňový, lněný, makový olej mají vysokou výživou i léčivou hodnotu, proto by neměly chybět v našem jídelníčku…
Doporučené užívání:
Dýňový olej – 1 x denně 1 lžičku
Lněný olej – 1 x denně 1 lžičku
Makový olej – 1 x denně 1 lžičku
Bylinky na snížení hladiny cholesterolu
Kořen hořce žlutého
Hořec žlutý posiluje činnost jater a tím přispívá i k snižování škodlivého cholesterolu. Po dobu 6 týdnů 3 x denně spolkneme kousek (0,5 x 0,5 cm) kořene hořce a zalijeme ho 3 dl vlažné vody.
Zelený čaj
Zelený čaj prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, přispívá k ochraně organismu před zhoubnými nádory, posiluje krevní stěny, snižuje cukr v krvi. Dále jsou mu připisovány omlazující a regenerační účinky.
Příprava zeleného čaje
Jednu a půl lžíce zeleného čaje se přelije 1 litrem vody o teplotě 70 stupňů Celsia a necháme 1 až 3 minuty louhovat. Pak přecedíme přes jemné sítko. Z této dávky lze ještě udělat 2 zálivy. Popíjíme 2 šálky denně.
Kapičky ze zeleného čaje
Potřebujeme: 1 lžíci kvalitního sypaného zeleného čaje, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
Postup: Čaj zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2 x denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme a po dobu 6 týdnů 3 x denně 30 kapek
TIP: Hořec a zelený čaj můžeme užívat souběžně.
Další léčebné postupy
Hladinu cholesterolu výrazně snižují i několikadenní očistné kúry. Pro inspiraci uvádím tyto dvě
Očistná polévka
Na vyčištění, ale i redukci váhy je vhodná tato očistná polévka, kterou konzumujeme 4 – 7 dní.
Potřebujeme: šálek rýže, šálek nahrubo nastrouhané mrkve, šálek nahrubo nastrouhaného celeru, šálek nahrubo nastrouhané petržele, šálek nahrubo nastrouhané červené řepy, 2 plátky čerstvého zázvoru, půl čajové lžičky mořských řas nori, špetku kurkumy, mořskou sůl, 2 lžíce olivového oleje, 6 – 8 šálků vody
Postup: Všechny ingredience zalijeme vodou a vaříme doměkka. Tuto polévku a 1,5 litru pramenité neperlivé vody si dopřáváme během celého dne, ale nic víc.
Rýžová detoxikace
Detoxikace organismu pomocí rýže je výbornou očistnou procedurou. Po dobu 3 – 7 dní konzumujeme v neomezeném množství pouze nesolenou rýži natural a k ní pijeme 2,5 litru vlažné vody, nic víc.
Česneková kúra na odstranění vápenatých usazenin z těla a snížení cholesterolu
Česnek výborně rozpouští a následně brání vzniku tukových a minerálních usazenin cévních stěn. Nemusíme mít strach z nepříjemného zápachu, protože v kombinaci s citronem není vůbec cítit.
Potřebujeme: 30 oloupaných stroužků česneku, 5 nakrájených neoloupaných bio citronů
Postup: Přísady rozmixujeme a k vzniklé kaši přidáme 1 litr vody a vše přivedeme k varu. Pozor! Necháme ale jen jednou převařit! Pak scedíme a nalijeme do lahve. Nápoj uschováváme v ledničce.
Užívání: První týden 3 x denně 1 lžičku potom přejdeme na 3 x týdně 1 štamprlku po dobu 4 týdnů, pak je vhodná 10 denní pauza a můžeme zase na 3 týdny pokračovat s užíváním. Opakujeme 3 x po sobě. Tuto proceduru opakujeme co 3 roky.
TIP: Bylinky můžeme kombinovat se všemi níže uvedenými očistnými procedurami.