Chřest

Tato lahůdková zelenina pochází z Orientu, v Čechách se rozšířil v l7. Století v Polabí, na Moravě v okolí Ivančic. Chřest (Asparagus officinalis) se pěstuje v několika odrůdách, z nichž nejznámější je zelená a bílá. Zelený chřest má vyšší biologickou hodnotu, nemusí se loupat a má více vitaminu C než bílý.
Chřest má malou kalorickou hodnotu, je vhodný při dietách. Kromě vitaminu C obsahuje provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin E, draslík, fosfor, vápník a hořčík, železo, jód, zinek, sodík. Jeden gram chřest obsahuje 1 mikrogram kyseliny listové, která působí na omlazování buněk, pomáhá při únavě, stresu, nízké schopnosti soustředit se a proti předčasnému šedivění vlasů. Má mnoho vlákniny, která pomáhá při ochablosti střev, zácpě a také pro zdravé sliznice. Množství zinku aktivuje mozek, posiluje vaziva a cévy.
Účinky na organismus:
- působí jako diuretikum
- pomáhá při slabozrakosti
- posiluje nervy
- podporuje krvetvorbu
- odstraňuje zácpu
- podporuje vylučování vody z těla
- omlazuje buňky
- posiluje sliznice v těle
- aktivuje metabolismus sacharidů, bílkovin a tuků
- přináší vitalitu
Z chřestu se připravují polévky, saláty, nejčastěji se podává vařený, politý máslem a posypaný strouhaným sýrem. Chřest kupujeme s pevně zavřenými hlavičkami, pokud se pootevírají, byl sklizen pozdě. Předvařený chřest můžeme zmrazit. Vzhledem k tomu, že obsahuje značné množství purinu, může zvyšovat u lidí trpících dnou hladinu kyseliny močové v kloubech.
Recept z chřestu
Studený chřest s vaječnou omáčkou
500 g vařeného chřestu, 4vejce, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky bílého pepře, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce estragonového octa, 1/8 l oleje,4 lžíce petrželky
Chřest uvaříme, necháme na sítu dobře okapat. 2 vejce uvařte s trochou octa, po 5 minutách nechte z hrnečku sklouznout do vody 2 bílky a vařte je s vejci. Potom dejte zchladit do studené vody. 2 žloutky rozetřete s kořením a octem. Po kapkách přidávejte olej a utřete krémovitou omáčku (mixér je též povolen). Dochuťte. Oloupaná vejce a bílky nakrájejte na kostičky. Promíchejte a stejnoměrně rozdělte na chřest a posypte petrželkou. Omáčku podávejte zvlášť. Vhodná příloha: rozpečené houstičky s máslem, lehké bílé suché víno.