Cibule | E15.cz
KoronaHelpdesk E15

Jak uspět v krizi

Cibule

Cibule
ZDROJ: Ženy - E15

Redakce

Cibule je nejenom jedna z našich nejznámějších a nejpoužívanějších druhů zeleniny, ale je také známým prostředkem k léčbě mnoha obtíží.

Na naše zahrádky se cibule dostala ze Západní Asie. Má desítky odrůd od štiplavé po sladkou chuť, s bělavou, žlutou, hnědou nebo červenou barvou. V Orientu patřila odedávna k jednomu z nejstarších přírodní léků. Má podobné léčivé vlastnosti jako česnek a stejně všestranné použití v kuchyni.
cibule obsahuje sirnaté sloučeniny, které mají silný antibakteriální účinek. Chrání proti infekcím a při krájení se inhalací dezinfikují sliznice v nose, ústech a hltanu. Má protizánětlivé účinky, pomáhá při obtížích ledvin a močového měchýře. Snižuje krevní tlak a hladiny tuků a cukrů v krvi.

Vliv na organismus:
- zbavuje střeva jedovatých látek
- předchází infekcím
- dezinfikuje ústa a nosní dutinu
- posiluje srdce a krevní oběh
- snižuje cukr v krvi
- posiluje sliznice žaludku a střev
- je prevencí arteriosklerózy
- zlepšuje prokrvování
- posiluje imunitu
- snižuje krevní tlak

Tato zelenina je bohatá na kyselinu listovou, která má omlazující účinky na růst buněk, vitamin C, který přináší mentální svěžest a posiluje imunitu, dále na železo, což pomáhá při krvetvorbě a nakonec i zinek, který je důležitý pro cévy, mozek a vazivové tkáně. Pokud vás bodne včela nebo vosa do ústní sliznice, hned rozkousejte čerstvou cibuli, čímž zabráníte vzniku velkého otoku.


Použití v kuchyni: Zapečená cibulová polévka
80 g cibule, 200 ml instantního hovězího vývaru, stroužek česneku
lžíce bílého vína, černý pepř, mořská sůl, krajíček bílého chleba, lžička strouhaného parmazánu

Oloupanou cibuli pokrájíme na kolečka a povaříme ji asi 20 minut v instantním vývaru.Dále přidáme utřený česnek, bílé víno, pepř, sůl a ještě asi 10 minut vaříme. Připravíme si ohnivzdornou misku, vložíme do ní krajíček chleba, zalijeme polévkou a chvíli počkáme, dokud chléba trochu nezměkne. Zasypeme parmazánem  a dáme krátce zapéct do trouby, kterou jsme předem předehřáli na 180 stupňů. 

Autor: Redakce
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!