Čím nám prospívá med?

Historie medu má dlouhé kořeny, což dokládá dvanáct tisíc let stará malba, která se dochovala v jeskyni u španělské Valencie, a na které je znázorněn sběrač medu. Med má dlouhou tradici také u nás. Není to jen sladká pochoutka, ale podle lidového léčitelství pomáhá při nachlazení, uklidňuje nervy a posiluje celý organismus. Bylinkový čaj s medem a citronem utiší bolavý krk, kašel a rýmu.
Na rozdíl od rafinovaného cukru obsahuje med glukózu, vitaminy, draslík, enzymy a baktericidní látky, je to tedy mnohem zdravější zdroj energie. Tyto cenné látky ale zůstanou zachovány jen do teploty 40 stupňů, neměl by se proto zahřívat na vyšší teplotu.
Oblíbeným výrobkem z medu je medovina, kterou znali už staří Řekové a Římané, jenž ji považovali za nápoj bohů, který dodává sílu a moudrost. Kvalitnější je medovina, která během přípravy neprochází varem, protože v ní zůstane zachována řada prospěšných látek.
Léčivé účinky medu:
- působí antibioticky a protizánětlivě
- zlepšuje trávení
- posiluje nervy a psychiku
- posiluje srdce
- pomáhá odbourávat škodlivé látky z těla
- je to zdroj okamžitě využitelné energie
- zlepšuje hojení ran
- mírní průjem a zácpu
- pomáhá při usínání
- má příznivý vliv na pleť
- účinkuje na migrénu
- pomáhá při chorobách jater a slinivky - podporuje imunitu
- užívá se při
- pomáhá při virových nemocech a katarech horních cest dýchacích