Citrony

Citrony jsou typickým jižním ovocem, pěstují se ve Středomoří, v Itálii, Španělsku a na Floridě. James Cook jako první kapitán dokázal zabránit kurdějím na palubě, když přikázal posádce jíst pravidelně citrony. Původ citronu je pravděpodobně v Indie nebo Číně.
Účinky na organismus
- urychlují metabolismus bílkovin
- posilují imunitní systém a obranyschopnost
- posilují tepny
- podporují růst a omlazení buněk
- posilují vlasy, pokožku a nehty
- zvyšují výkonnost
- působí preventivně proti křečovým žilám
- odstraňují krvácení z dásní
- urychlují hojení ran
- zvyšují odolnost vůči infekcím
Citron je především známý a cenný pro svou vysokou koncentraci vitaminu C. Kyselina askorbová stimuluje v žaludeční sliznici tvorbu kyseliny solné a pepsinu, čímž zvyšuje zužitkování bílkovin, železa a vápníku v těle. Vápník potřebují kosti a zuby, bílkoviny dodávají potřebnou energii a železo přivádí kyslík do všech buněk. Vitamin C pomáhá při tvorbě noradrenalinu a betaendorfinu, což jsou hormony štěstí a euforie.
Požít citron se doporučuje před nějakou sportovní aktivitou, protože se bílé krvinky naplní vitaminem C a my tak budeme výkonnější. Také při velkém nervovém vypětí a stresu musíme tělu dodat dávku vitaminu C. Tento vitamin je ale také nezbytný pro růst vlasů a nehtů a pro dobrý zrak.
Kůra většiny citronů je chemicky ošetřena fungicidy, případně potažena voskem, proto se vyhýbáme její konzumaci, nestrouháme ji a nepoužíváme jako koření.