Citrusy a jejich vliv na zdraví

Asi nikdo nepochybuje o blahodárných účincích ovoce, jako jsou pomeranče, mandarinky grepy, citróny, limetky a další. Tyto dary přírody můžeme souhrnně označit jako citrusy. Požíváme je jako syrové plody ke svačince, ve formě šťáv k zahnání žízně nebo jako oblohu či dochucovadlo nejrůznějších pokrmů. Prospívají nám v každé z těchto podob.
Sbíráme céčka
Není žádným tajemstvím, že citrusy jsou doslova prošpikované obrovskými dávkami vitaminů, které jsou pro naše tělo nezbytností. Na prvním místě stojí tolik opěvovaný vitamin C, který je klíčovou látkou těchto plodů. Například snědením většího pomeranče do těla dopravíte až 40 mg céčka. Přitom doporučovaný denní příjem činí miligramů 60. Podobné dávky získáte i z ostatních citrusů, čímž spolehlivě a bez problémů pokryjete potřeby vašeho organismu i v náročných zimních měsících.
Vitamin C je takový univerzální všelék. Je silný antioxidant, urychluje látkovou výměnu, bojuje proti nachlazením a působí i jako prevence, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a vědci se pomocí velkých dávek céčka pokoušejí léčit dokonce i rakovinné bujení. Tento druh vitaminu však není zdaleka to jediné, čím mohou citrusy našemu tělu prospět.
Citrusy obsahují dále podstatné množství vitaminu A ve formě svého provitaminu beta-karotenu, spoustu vitaminů skupiny B – thiamin, foláty, riboflavin, pyridoxin, kyselinu panthotheinovou a další. Také vápník, draslík, hořčík a fosfor. Největší část celého plodu tvoří voda, takže citrusy zejména v horkých dnech přispívají k dostatečné hydrataci organismu. Co naopak neobsahují, jsou sodík, cholesterol, tuk a cukr je zde přítomný jen ve velmi malém množství.
Efekt na lidské tělo
Po vyjmenování látek, které se v citrusech hojně vyskytují, se pojďme podívat na to, co dokážou s naším tělem udělat. Na prvním místě je bezesporu zvýšení odolnosti vůči vnějším útokům ze strany bakterií a virů. Citrusy dále přispívají ke snížení hladiny cholesterolu pomocí vitaminu C a také přítomností vlákniny, která dále pomáhá čistit trávicí systém. Např. v jednom pomeranči je až 15 % doporučené denní dávky vlákniny.
Vláknina spolu s přírodním ovocným cukrem fruktózou udržuje hladinu cukru v krvi na stabilní úrovni. Citrusy jsou tak vhodným doplňkem stravy pro diabetiky. Mezi další pozitivní efekty patří snižování krevního tlaku a rovněž i tělesné teploty. To je další důvod pro požívání citrusů během chřipky či nachlazení.
Na určité věci pozor
Protože nic není dokonalé, jenom Bůh, tak i požívání citrusů s sebou může přinášet určitá úskalí. Doporučení k užívání citrusů během různých nemocí a nachlazení má tu odvrácenou stranu, že citrusové plody vyvolávají větší slinění, což v této situaci má za následek zhoršení zahlenění. Šťáva z těchto plodů pak ve větší míře působí nepříjemnosti prázdnému žaludku. Nepijte proto džusy ve větší míře nalačno. Citrusům by se vůbec měli vyhýbat lidé s poškozeným žaludkem či sliznicí.
Ovocné šťávy s sebou přinášejí i další rizika. Jejich pití ve vyšší koncentraci a větším objemu způsobuje narušování zubní skloviny. Je tedy třeba prostředí v ústech neutralizovat něčím jiným nebo si ideálně zuby vyčistit. Další zákeřnost se skrývá v kupovaných (třeba i „100%“) džusech. Mnohdy do nich výrobci přidávají velké množství cukru a tak se z jinak kaloricky neškodné vymačkané šťávy stává pořádná energetická bomba.
Nejlepší způsob konzumace citrusů je bezesporu v syrové podobě. Můžete je jíst samostatně nebo i jako přílohu k jiným jídlům. Jsou vhodným doplňkem vaší stravy, plné vitamínů i minerálů, vlákniny a fruktózy. Upřednostňujte doma vymačkanou šťávu před kupovanými, chemicky ošetřenými a jinak upravovanými koncentráty. Dopřávejte si naplno dobré chuti i zdraví, které vám citrusy přinášejí.
Autor: Josef Kraus
29. prosince 2008