Cizrna beraní zpomaluje stárnutí

Popis
Tato jednoletá luskovina patří do čeledi Fabacea, rodu Cicer L. Pojmenování dostala podle svých semen, které mají nepravidelně hrbolatý tvar připomínající ovčí hlavu. Nejvíce se pěstuje ve Střední Asii a v Indii, ale také v Americe a Austrálii. V Evropě je to převážně Španělsko a jižní Francie. V minulosti se ovšem objevovala také na jižní Moravě a na Slovensku.
Obsah
Cizrna beraní je jednou z nejkvalitnějších luskovin. Má vysoký obsah cukrů, bílkovin, vlákniny, lysinu a kyseliny listové. Je to dobrý zdroj vitaminu E, vápníku, manganu, železa, fosforu. Za zmínku stojí i přítomnost vitaminu B15-kyseliny pangamové, což je účinný antioxidant zpomalující proces stárnutí. Cizrna je velmi přínosná pro naši stravu -doporučuje se vegetariánům, těhotným ženách, dětem a celiakům.
Konzumace
Cizrna je charakteristická svou jemně oříškovou chutí. Konzumují se hlavně celá zrna, odslupkovaná zrna, nebo cizrnová mouka. Před samotnou úpravou je třeba cizrnu nechat namočit, urychlíme tak vaření. Pak ji můžeme připravovat dle libosti- kromě vaření se smaží, paří, nebo praží. Jedním z nejznámějších pokrmů z cizrny je španělská cizrnová polévka garbanzo a hummus (kaše z uvařených a rozmixovaných semen, která se pak dále ochucuje různými ingrediencemi). Výborný je také chléb z cizrnové a pšeničné mouky roti. Skvěle chutná samostatně jako zeleninová příloha nebo v salátech. Dříve byla velmi populární i cizrnová káva.
Poznámka
Cizrna jako ostatní luštěniny může nadýmat. V tom případě pomáhá vařit ji s přísadami, které nadýmání zmírňují, což jsou hlavně bylinky jako majoránka, saturejka, kmín, fenykl. Pokud i vy trpíte nadýmavostí, pak je lépe cizrnu konzumovat v podobě kaše nebo polévky, protože tato konzistence je lépe stravitelná.