Co (ne)víte o bramborech III | e15.cz

Co (ne)víte o bramborech III

Lucie Černohorská

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
V dnešním díle našeho miniseriálu se konečně vypravíme do kuchyně. Pro začátek zůstaneme při zemi a využijeme brambory poměrně tradičním způsobem – jako přílohu.

Pokud vás zajímá recept na valašské brambory, starý osvědčený bramborový salát či na tak trochu jinou bramborovou kaši, pak čtěte dál.

Brambory pečený, byly málo maštěný …


Asi nejtypičtějším využitím brambor coby přílohy jsou brambory vařené. Ale jak už lidová říkadla napovídají, rozhodně není jediný. Nejtypičtější kulinární úpravy jsou:

Vařené brambory ve slupce: hlízy po umytí ponoříme do vařící osolené vody a vaříme po dobu asi 30 min.
Vařené loupané: hlízy umyjeme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, ponoříme do vařící osolené vody a vaříme cca 25 minut. Do vody můžeme přidat kmín, zelenou petrželku a snítku libečku. Odmítají vaše děti odmítají jíst kmín, který ulpěl na bramborách a tvrdošíjně preparují každé zrníčko? Zkuste místo rozčilování nejprve uvařit vývar z kmínu, který následně scedíte a použijete na uvaření samotných brambor.
Vařené v tlakovém hrnci: brambory ve slupce vložíme do tlakového hrnce a po začátku varu vaříme asi 7 minut.
Vařené v mikrovlnné troubě: Brambory před samotným vařením neloupeme, pouze je napícháme, aby nám při vaření nepopraskaly. Vložíme do mikrovlnné trouby na talířku na dobu 6 minut při 750 W.
Smažené hranolky: brambory nakrájíme na hranolky a smažíme dozlatova (20 minut). Smažit můžeme buď v pánvi na oleji. Osvědčuje se smažit brambory nadvakrát: jakmile na rozpáleném tuku změknou a zesklovatí, sceďte je nechte vychladnout. Na nový rozpálený tuk je dejte až těsně před servírováním, uvidíte, jak pěkně zčervenají.
Pečené brambory: brambory i se slupkou rozkrojíme na čtvrtiny a pečeme na kapce oleje po dobu 35 minut při 180°C.

Autor: Ženy - E15


Na následující recepty jsou vhodnější staré brambory. Jak už jsme si říkali v minulém díle, nové brambory obsahují méně škrobu, a proto se nehodí na těsto či kaši a nedoporučuje se z nich dělat ani salát – špatně se spojují se zálivkou.

Tak trochu jiná bramborová kaše


Asi 1 kg starých brambor, 1 cibule, 2-3 lžíci másla nebo Ramy, cca 1 mléka
Brambory uvařte běžným způsobem. Počítejte s tím, že spotřeba brambor je proti běžným vařeným bramborám asi o třetinu vyšší. Mezitím, co se brambory vaří si zpěníme cibuli na másle, zasmažíme jednou nepříliš vrchovatou lžící hladké mouky a zalijeme asi 1 litrem mléka. Celou směs necháme za stálého míchání důkladně provařit (alespoň 5 minut). Poté nalejeme ještě do horkých scezených uvařených brambor a důkladně promícháme.

Brambory vařené ve slupce v hlavní roli
Máte doma hodně malinké brambůrky a nevíte co s nimi? Máme pro vás trojici receptů z pokladů našich babiček. Milovníci zdravé výživy nás sice nepochválí, ale naše chuťové buňky rozhodně ano.

Valašské brambory


brambory, 1 cibule, sádlo, jarní cibulka či pažitka na ozdobení
Hodně malé brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Na kousku sádla zpěníme cibuli, přidáme nakrájené brambory, osolíme, okmínujeme (vhodnější je drcený kmín) a ozdobíme jarní cibulkou či pažitkou. Vhodné jako příloha. 

Bramborový salát


3-4 kg brambor (salátové – varný typ A), 1-2 cibule, 3 kyselé okurky, 15-20 dkg mražené zeleniny, 1 malá konzerva sterilovaného hrášku, 15-20 dkg mražené zeleniny mrkev + hrášek, 15-20 dkg šunkového salámu, 2 střední sklenice majonézy
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Studené je nakrájíme na menší kousky (pokud budeme krájet ještě teplé brambory, pak se budou drolit). Cibuli, okurky a šunku nadrobno nakrájíme. Mraženou zeleninu uvaříme ve slané vodě (sůl můžeme nahradit vegetou). Uvedené ingredience promícháme s brambory, přidáme sterilovaný hrášek a přiměřené množství majonézy. Osolíme, opepříme, zakapeme citrónem a dochutíme trochou vody ze sterilovaných okurek. Naše babičky do salátu ještě najemno nastrouhali 1 jablíčko. Salát necháme do druhého dne odležet, aby se jednotlivé chutě důkladně propojily.

Příště budeme vařit hlavní jídla a dezerty. Dobrou chuť!

Autor: Lucie Černohorská
20. dubna 2008

Autor: Lucie Černohorská

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video