Co (ne)víte o bramborech IV

Bramborák znovu a jinak
Předpokládám, že většina z našich čtenářů bravurně zvládá základní recept na bramboráky (smíchat kilo nastrouhaných brambor s trochou horkého mléka, dvěmi vejci, kmínem, majoránkou, utřeným a prolisovaným česnekem, solí a moukou není přece žádná věda – no a pak už jen stačí na rozpáleném tuku tvarovat tenké placičky, opéct je po obou stranách a doufat, že na kuchaře taky něco zbude). Znáte však také krajové speciality? Co takhle zkusit do základního bramborového těsta přidat něco navíc, kupříkladu:
- nadrobno pokrájenou a na tuku osmahnutou cibulku
- očištěné a na malé kousíčky nasekané houby či salám
- vymačkané a pokrájené zelí (kysané či sterilované)
- prohřáté škvarky
- rybí maso
S bramboráky se můžete setkat i pod jinými názvy – kupříkladu litina, bač, cmunda – ale pořád to bude starý dobrý bramborák.
Zapečené těstoviny s brambory
Tento recept pochází údajně z Valašska a při čtení v kuchařské knize vždy budí údiv. Těstoviny a brambory dohromady? Ale nedejte se zmást – je to opravdu velice chutné, většina lidí po prvním vyzkoušení receptu rázem rozšíří počet oblíbených jídel.
Příprava je velice jednoduchá: připravte si brambory vařené ve slupce a uvařené těstoviny (kolínka) zhruba v poměru 1:1, cibuli, točený salám, vejce, sůl, pepř a kmín. Cibuli a salám nakrájejte na kostičky a osmahněte na tuku (ideálně na sádle). Přidejte nakrájené vařené brambory a těstoviny, osolte, opepřete a okmínujte, důkladně promíchejte a dejte péct. Po prohřátí zalijte rozšlehanými vejci a dopečte.
Knedlíky, taštičky, závin, šulánky …
Na sladko i na slano lze využít naše lehčí bramborové těsto ze studených vařených brambor. Připravíme si:
80 dkg vařených najemno nastrouhaných brambor, sůl, 1-2 vejce, 10 dkg hrubé krupice, 20 dkg hrubé mouky, 2 lžíce octa
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které následně zpracujeme tak, jak potřebujeme – můžeme tvořit knedlíky (kulaté plněné uzeným či šišky jako přílohu), taštičky (s povidly nebo makem), šulánky (s mákem, s tvarohem či se skořicí) nebo závin. Ale pozor – pracujte rychle – těsto vám časem řídne.
Vařili jste brambory ve slupce a trochu jste to přepískli s množstvím? Nevadí, budou se vám hodit na naše skvělé bramborové palačinky. Postup je jednoduchý:
Bramborové palačinky
1 kg brambor, 12 dkg mouky, 12 dkg cukru, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, citrónová kůra, skořice, cukr na posypání,džem
Vezměte brambory, které jste den předem uvařili ve slupce, oloupejte, nastrouhejte, přidejte mouku, cukr, vejce, nastrouhanou kůru z jednoho citrónu, prášek do pečiva a vypracujte těsto, pak je vyválejte asi na prst tlustě. Kulatým tvořítkem vypichujte placičky, které následně na mírném ohni upečte do zlatohněda. Na závěr vždy dvě placičky spojíme džemem či šlehaným ochuceným tvarohem, posypeme skořicovým cukrem a servírujeme.
Bramborový koláč
15 dkg vařených brambor, 13 dkg mouky, 7 dkg másla, 5 dkg cukru, 1 vejce, půl prášku do pečiva, meruňkový džem, vlašské ořechy
Brambory uvařené ve slupce oloupejte, prolisujte a dejte vychladnout. Na vál si připravte prosátou mouku, vmíchejte do ní máslo, prášek do pečiva, brambory a nakonec žloutek. Vypracujete těsto, rozdělte na polovinu, vyválejte na dva pláty na sílu prstu. Jeden plát položte na vymazaný plech, potřete džemem, přiložte druhý plát, potřete bílkem, posypte nasekanými jádry vlašských ořechů a upečte do růžova.
Autor: Lucie Černohorská
15. května 2009